Select language
Greek Arabic English Italian

Ενέσιμα - Λεϊζερ

Οι τρεις <σωματοφύλακες> της ομορφιάς

Τα τρία είδη εναίσιμων που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των ειδικών σκοπεύουν – όλο και περισσότερο με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα - να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματος σας και να επαναφέρουν την χαμένη νεανικότητα στα σημεία που το δέρμα σας δεν αποδείχτηκε αρκετά... ατίθασο στο χρόνο.

Πριν από είκοσι χρόνια, οι μόνες επιλογές που υπήρχαν για την εξάλειψη των γραμμών και των ρυτίδων εκτός από ένα συνολικό λίφτινγκ προσώπου ήταν οι ενέσεις με ζωικό κολλαγόνο ή με λίπος. Οι συγκεκριμένες περιορισμένες επιλογές σήμερα έχουν εξελιχθεί σε πλήθος από εναλλακτικές λύσεις κατά των ρυτίδων όπως τo Botox για την χαλάρωση των μυών που προκαλούν ρυτίδες αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από εμφυτεύματα που σκοπό έχουν όχι μόνο να γεμίσουν τις ανεπιθύμητες γραμμές ή να διεγείρουν νέα ανάπτυξη του κολλαγόνου αλλα και να αναγεννήσουν την επιδερμίδα σας. Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται για τις νέες αυτές μεθόδους αντιγήρανσης παρατηρείται ότι πλέον είναι όλο και πιο νέες σε ηλικία.

Εναίσιμα Vs Πλαστικής χειρουργικής

Το υπερ αυξημένο ενδιαφέρον για τα εναίσιμα φαίνεται ότι οφείλεται - κατά κύριο λόγο - στον αξεπέραστο γυναικείο φόβο για το χειρουργείο. <Η αλήθεια όμως είναι πώς οι αισθητικές επιπτώσεις της γήρανσης και συγκεκριμένα η χαλάρωση – δηλαδή η πτώση που παρατηρείται με τα χρόνια στο πρόσωπο αλλά και στο λαιμό δεν μπορούν να αποκατασταθούν χωρίς νυστέρι> μας εξηγεί ο Αλέξανδρος Καρύδης, πλαστικός χειρουργός. Αντίστοιχα, οι ρυτίδες του προσώπου και του λαιμού, η ατροφία του δέρματος αλλά και του λίπους δεν μπορούν να ελπίζουν επανόρθωση στο χειρουργικό κρεβάτι αλλά μόνο στις εναίσιμες επεμβάσεις.

Τα πλεονεκτήματα των εναίσιμων:

1 Συνήθως έχουν άμεση δράση (από την 1η έως την 15η ημέρα)

2. Τα αποτελέσματα είναι λιγότερο εμφανή αν και αναγεννούν το πρόσωπο. Επαναφέρουν τη νεανικότητα αλλά δεν καταμαρτυρούν την επέμβαση στον κοινωνικό περίγυρο προκαλώντας ενοχλητικούς σχολιασμούς.

3. Έχουν πολύ λιγότερο έως μηδέν χρόνο ανάρρωσης.

4. Και στοιχίζουν πολύ λιγότερο από το χειρουργείο.

Το Μειονέκτημα

Συνήθως δεν είναι μόνιμα και χρειάζονται σταδιακές επαναλήψεις

Ο χρόνος περνά... όπως και οι ρυτίδες!

Τα 3 είδη εναίσιμων και οι τεχνικές τους

 

Οι διάφορες μη επεμβατικές μέθοδοι –

1) Βotox,

2) Fillers,,

3) Βλαστοκύτταρα - Μεσοθεραπεία

Ότι πιο νέο στην κοσμητική πλαστική χειρουργική, κοινώς αισθητική ιατρική εξελίσσονται συνεχώς, με ορατά αποτελέσματα σε πρόσωπο και σώμα, δίνοντας άμεση λύση σε προβλήματα ρυτίδων, ουλών, διαμόρφωσης χειλιών, ντεκολτέ, κυτταρίτιδας, και μάλιστα ακίνδυνα και με σημαντική διάρκεια.:

ενεσιμα

ΒΟΤΙΛΙΝΗ (ΒΟΤΟΧ)

Ο ορκισμένος εχθρός των ρυτίδων

Με την έγκριση της Βοτουλινικής Τοξίνης από τον ΕΟΦ, τον Οκτώβριο του 2005, για τη χρήση στη θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης, άνοιξε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην αντιγήρανση. <Όσο όμως πιο εκφραστικές είσαστε τόσο πιο βαθιές γίνονται με το χρόνο οι ρυτίδες>Οπότε το Vistabel (Botox) αναλαμβάνει και δράση; Δεν είναι τίποτε αλλο από την Αλλαντική τοξίνη τύπου Α που περιέχει το βακτηρίδιο Clostridium Botulinum. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που έχει την καταπληκτική ιδιότητα να ακινητοποιεί προσωρινά τους μύες, σταματώντας την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης από τις νευρικές ίνες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να διεγείρουν την κίνηση των μυών οπότε και την εμφάνιση των ρυτίδων.

Το 2004 περίπου 3 εκατ. ενέσεις Botox έγιναν στην Αμερική. Το Botox, έχει επίσημη έγκριση για τη θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης σε περισσότερες απο 36 χώρες αλλά και πάνω από 15 χρόνια κλινικής εμπειρίας σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

Το 2010 ο αριθμός των ατόμων που δέχθηκαν θεραπεία με Βουτιλίνη ανήλθε σε 15 εκατομοίρια.

Συνταγογραφείται όμως, μόνο από πλαστικούς χειρουργούς και δερματολόγους με αποδεδειγμένη εμπειρία στη χρήση του. Αν ακόμη δεν έχουν σχηματιστεί οι στατικές ρυτίδες στο πρόσωπό σας, μπορείτε να αποφύγετε την δημιουργία τους. Αν όμως έχουν ήδη έχουν κάνει την δυσάρεστη εμφάνισή τους, με την σωστή χρήση του Vistabel (Botox) μπορείτε τις... ξεχάσετε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η διαδικασία

Με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας εγχύεται ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου στα σημεία που θέλετε να εξαφανιστούν οι ρυτίδες. Πόνος δεν υπάρχει λόγω μεγέθους της βελόνας και της μικρής ποσότητας του υλικού, οπότε δεν χρειάζεται και αναισθητική κρέμα. Δεν θα καταλάβει κανείς ότι επισκεφτήκατε ειδικό για να απαλλαχτείτε από τα συγκεκριμένα σημάδια γήρανσης. Η ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί εξατομικεύεται από τον ιατρό καθώς και τα ακριβή σημεία στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

botox1 botox2

Που θα το εφαρμόσετε

<Οι πιο συνηθισμένες περιοχές εφαρμογής στο πρόσωπο, είναι οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια <πόδι της χήνας>, οι κάθετες ανάμεσα στα φρύδια (συνήθως σε συνδυασμό με υαλουρονικό οξύ ώστε να γεμίσουν συγχρόνως), επιλεκτικά στο άνω χείλος στις ρυτίδες του καπνιστού, στις ρυτίδες της γωνίας του στόματος (λυπημένη έκφραση), στο λαιμό (ταινίες λαιμού), στα μάγουλα και σήμερα για μικρή ανασήκωση της μύτης.

Αντιδράσεις

Μικρά ελαφρά σημαδάκια στα σημεία της ένεσης θα φύγουν σε 15-20 λεπτά, που μπορείτε άμεσα να τα καλύψετε με το make-up. Είναι απόλυτα ασφαλές, με σπάνιες και μικρής διάρκειας παρενέργειες (όπως ελαφριά ζάλη και πονοκέφαλος ή τοπική αλλεργική αντίδραση), που και αυτές είναι αναστρέψιμες. Πάρα πολύ σπάνια εάν δεν εφαρμοστεί στα σωστά σημεία, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει παροδική πτώση του άνω βλεφάρου. Τέτοιες παρενέργειες (1 στις 2000 ενέσεις) οφείλονται στην μετακίνηση του υγρού σε γειτονικούς μύες με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη ακινητοποίηση τους. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και μια τέτοια σπάνια παρενέργεια είναι 100% αναστρέψιμη και ελαχιστοποιείται η πιθανότητά της στα χέρια του έμπειρου ειδικού. Στους μόνους που δεν επιτρέπεται η χρήση του φαρμάκου είναι σε άτομα με νευροπάθεια ή σε εκείνα που παίρνουν φάρμακα για νευρολογικές παθήσεις.

 

Σε ποια ηλικία να το επιχειρήσετε

Η ιδανική ηλικία έναρξης της θεραπείας ποικίλει από άτομο σε άτομο καθώς η δημιουργία των ρυτίδων δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου. Γι’ αυτό και προσπαθούμε συχνά να λειτουργήσουμε προληπτικά ώστε να καθυστερήσει ή και να αποτραπεί η ρυτίδωση της επιδερμίδας.

 

Aποτελέσματα

3-15 μέρες μετά την εφαρμογή θα φαίνεστε απλά πιο ξεκούραστες και φυσικά νεώτερες χωρίς ίχνος υποψίας ρυτίδων. Η επανάληψη της θεραπείας παρατείνει τα αποτελέσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η διάρκεια της δράσης εξαρτάται από τον οργανισμό, την ένδειξη, τη δοσολογία αλλά και τη μέθοδο χορήγησης.

Υπάρχει περίπτωση με τις συχνές εφαρμογές να εμφανιστούν αντισώματα που θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Αυτό βέβαια ενδέχεται να παρουσιαστεί μόνο σε πολύ μακροχρόνια χρήση και σε μεγάλες ποσότητες φαρμάκου.

 

Διάρκεια

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας ALERGAN που το ανακάλυψε και το παράγει, είναι από 4 έως και 8 μήνες.

 

Κάθε πότε να το επαναλαμβάνετε

Η θεραπεία γίνεται για τα πρώτα 2 χρόνια συνήθως 2 φορές το χρόνο. Μετά, τις περισσότερες φορές, μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μιας και «ξεχνάμε» να κάνουμε τις κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες.

 

Τι πρέπει να προσέχετε

Η θεραπεία σε όλο το μέτωπο που επιφέρει το λεγόμενο <musk look> δεν είναι καθόλου ευχάριστη αφού προκαλεί αρνητικούς σχολιασμούς ειδικά από άτομα με αυξημένο χιούμορ και σατυρική διάθεση. Η λειτουργική τεχνική από εξειδικευμένο γιατρό, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των ρυτίδων: Ο ειδικός θα πρέπει να ασχοληθεί αρκετά με το πρόσωπό σας, ώστε να αποκωδικοποιήσει τον σύνθετο τρόπο που συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν οι 132 περίπου μυς του. Από αυτούς μόνον οι 5 έως 8 επηρεάζονται από την Βουτιλίνη σε κάθε θεραπεία, αφήνοντας έτσι αναλλοίωτη την όλη έκφραση του προσώπου σας. Αν για παράδειγμα είστε ηθοποιός και χρειάζεστε την εκφραστικότητά σας όσο και την νεανικότητα ο ειδικός θα χρειαστεί ώρες περισυλλογής ώστε να εντοπίσει τους ένοχους μύες που σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτερη από όσο θα θέλατε.

 

Η ιστορία του:

Η Βουτιλινική τοξίνη τύπου Α, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σαν θεραπευτική ουσία από τον Justinus Kerner το 1822. Ακολούθησαν σειρά ερευνών και μελετών, έως το 1980 που χρησιμοποιήθηκε από τον Scott, για τη θεραπεία του στραβισμού και το 1984 για το βλεφαρόσπασμο όπως και για άλλα <τικς>. Σήμερα χρησιμοποιείται από 8 διαφορετικές ειδικότητες για περισσότερες από 20 παθήσεις με θεαματικά αποτελέσματα σε περισσότερες από 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το 1990 ένα ζεύγος Καναδών οφθαλμίατρων, παρατήρησε ότι τα άτομα που έκαναν θεραπεία με Botox για παθήσεις των ματιών, είχαν και σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση των ρυτίδων τους στα σημεία που τους είχε χορηγηθεί. Μετά από αυτή την διαπίστωση άρχισε η εφαρμογή του στην κοσμητική ιατρική. Σε ασθένειες όπως το Σπαστικό Ραιβόκρανο, την Εγκεφαλική παράλυση, την Μασχαλιαία Υπερίδρωση η χρήση του είναι αναντικατάστατη. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις βοήθα αποτελεσματικά και τις ημικρανίες.

 

Όλη η αλήθεια για το (Botox)

Αν και έχουν ειπωθεί αρνητικές απόψεις για το Botox η αλήθεια είναι ότι η ασφάλεια του φαρμάκου έχει ερευνηθεί πάρα πολύ καλά τα τελευταία 25 χρόνια. Η αποτελεσματικότητα και η πολλαπλή χρησιμότητα του έχει καταγραφεί και τεκμηριωθεί σε περισσότερες από 1800 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά ανακηρύσσοντας το σε ένα από τα φάρμακα με τη μεγαλύτερη ερευνητική εμπειρία στην ιστορία του πλανήτη. Η κοσμητική χρήση του ΒΟΤΟΧ είναι ήδη επίσημα εγκεκριμένη σε 36 χώρες παγκοσμίως, Ανάμεσά τους είναι οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία και βέβαια η Ελλάδα.

fillers filler2

2.Fillers: Γεμιστικά

Στόχο έχουν να <φουσκώσουν> γεμίζοντας εκείνα τα σημεία του δέρματος αλλά και του υποδόριου ιστού που με την πάροδο του χρόνου έχουν <αδειάσει>. Οι fillers μπορεί να είναι:

 

α) Με προσωρινή δράση (6-12 μήνες):

Υπάρχουν πάνω από 70 διαφορετικά είδη εναίσιμων για γέμισμα των ρυτίδων. Τα πιο πολλά όμως είναι παραλλαγές του Υαλορουνικου οξεος Restylane/perlane, ή κολλαγόνα όπως το Zyderm/Zyplast, όπως επίσης και το Λίπος (εάν και ορισμένες φορές κρατάει και περισσότερο από 12 μήνες).

Double Cross Linked Υαλουρονικό Οξύ

Το υαλουρονικό οξύ έκανε το ντεπούτο του πριν 15 χρόνια. Υπάρχουν δύο ειδών υαλουρονικά οξέα: α) το καθαρό (σκέτο) υαλουρονικό και β) αυτό που περιέχει σταθεροποιητικές προσμίξεις. Το καθαρό διαρκεί γύρω στους 8 μήνες ενώ με τις προσμίξεις γύρω στα 12 – 18 μήνες. Είναι φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος (περιέχει κατά 70% νερό), κρυσταλλικό, διάφανο gel σταθεροποιημένο. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό στο δέρμα μας δίνοντάς του όγκο και ελαστικότητα, καλύπτοντας συγχρόνως τα κενά που δημιουργούνται μεταξύ του κολλαγόνου και των ινών της ελαστίνης. Χρησιμοποιείται και στην μεσοθεραπεία, δίνοντας όγκο, σφριγηλότητα αλλά και ενυδάτωση στο δέρμα.

<Με τη νέα βελτιωμένη σύνθεσή του double cross linked είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό και διαρκεί αρκετά περισσότερο. Αυτό δικαιολογεί και την παρουσία του σε κρέμες προσώπου αλλά και αντιγηραντικές λοσιόν.

 

Διαδικασία

Η εφαρμογή (όπως σε όλα τα εναίσιμα) γίνεται στο ιατρείο από έμπειρο ειδικό Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο με τη βοήθεια ειδικής αναισθητικής κρέμας που τοποθετείται στο δέρμα του προσώπου για 45΄λεπτά πριν από την θεραπεία που ολοκληρώνεται ανώδυνα μέσα σε 5 – 10 λεπτά εκχύνοντας το με πολύ λεπτή βελόνα στα προβληματικά σημεία όπως λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα (fine lines), ρυτίδες βαθειές (χαμόγελου), περίγραμμα προσώπου, μάγουλα, πηγούνι, χείλη. Σήμερα συνδυάζεται και με το bottox.

 

Αποτελέσματα

Το gel απαλύνει τις ρυτίδες, η συμβατότητα του υλικού με τους παρακείμενους ιστούς επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία βασικών θρεπτικών ουσιών, όπως οξυγόνου, γλυκόζης καθώς και αυξητικών παραγόντων και ορμονών. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγιές και φυσικό σε εμφάνιση δέρμα.

 

Διάρκεια

Τα αποτελέσματα διαρκούν από 10 έως 12 μήνες και χρειάζεται επανάληψη για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

 

Αντιδράσεις

Επειδή δεν εμπεριέχει πρωτείνη και παρασκευάζεται συνθετικά δεν χρειάζεται test επειδή δεν προκαλεί αλλεργίες. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα οι περισσότεροι γιατροί το προτιμούν. Συνηθισμένες αντιδράσεις μετά την θεραπεία είναι μικρή ερυθρότητα στα σημεία που κάνατε την ένεση, κνησμός, αποχρωματισμός και μικρή ευαισθησία. Όλες αυτές οι αντιδράσεις όμως, υποχωρούν μέσα σε 1-2 μέρες μετά την έγχυση και μέσα σε 1 εβδομάδα μετά την έγχυση στα χείλη. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για ελαφριά μάλαξη του σημείου εκείνου το οποίο συνήθως μετά εξαφανίζεται. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι διασπάται εύκολα από τον οργανισμό μετά από ένα διάστημα.

 

α) Υαλορουνικο οξύ

<Είναι το original Υαλορουνικο οξύ. Είναι το πλέον διαδεδομένο εναίσιμο στο κόσμο για γέμισμα ρυτίδων, και χειλιών. Χρησιμοποιείται πάνω από 15 χρόνια και κατά τη διάρκειά τους πάνω από 12 εκατ. ενέσεις έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τον κόσμο. Κατά μεγάλο μέρος αντικατέστησε το κολλαγόνο. Το πλεονέκτημα του σε σχέση με το κολλαγόνο είναι ότι δεν είναι ζωικό προϊόν και έτσι δεν είναι πιθανά αλλεργιογόνο.

 

Υπάρχουν διάφορα είδη υαλουρονικού για διαφορετικά μέρη του προσώπου.

 

Διάρκεια: 6-12 μήνες για τα διαφορετικά σκευάσματα Restylane, εαν και τον πρώτο χρόνο ορισμένες φορές χρειάζεται λίγο πιο συχνά (4-6 μηνες)

 

Τι πρέπει να προσέχετε:

Σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιείται εδώ και μια δεκαετία, χωρίς να σημειώνονται ιδιαίτερες παρενέργειες. Αν χορηγηθεί υπερβολική δόση, ενδέχεται να πρηστεί το πρόσωπο ή τα χείλη σας, Γι΄ αυτό οι γιατροί ξεκινούν με λιγότερη από την απαιτούμενη δόση και, στη συνέχεια, χορηγούν μεγαλύτε

 

Zyderm / Zyplast

Ή αλλιώς, original κολλαγόνο. Χρησιμοποιείται λιγότερο επειδή είναι ζωικό προϊόν και έτσι 2-3% του πληθυσμού είναι αλλεργικό σ’ αυτό. Συνήθως γίνεται μικρή δοκιμή σε σημείο του μπράτσου σας και περιμένετε 72 ώρες για να δείτε εάν κάνει αντίδραση. Εάν όχι, τότε μπορείτε να το δοκιμάσετε.

 

Εφαρμογή

Χρησιμοποιείται όπως το υαλουρονικό. Για το γέμισμα των ρηχών γραμμών το Zyderm και των βαθύτερων ρυτίδων το Zyplast, το οποίο είναι και πιο πυκνό.

Θεωρείται ιδανικό υλικό για την αναδόμηση της χαλαρωμένης γραμμής των χειλιών, είτε λόγω ηλικίας είτε εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων.

 

Αντιδράσεις

Ίδιες πιθανές παρενέργειες ,με το Restylane.

 

Διαρκεια

Συνηθως 4-6 μηνες.

 

Η ιστορία του

Και τα δυο χρησιμοποιούνται εδώ και 35 χρόνια με ελάχιστες παρενέργειες. Οι περισσότεροι δερματολόγοι τα θεωρούν ασφαλή.

 

Τι πρέπει να προσέχετε

Μπορεί να είστε αλλεργική στο ζωικό κολλαγόνο (απαιτείται εξέταση επιδερμίδας τέσσερις εβδομάδες πριν από τη θεραπεία), γεγονός που οδηγεί σε κοκκινίλα ή οιδήματα που διατηρούνται μέχρι να διαλυθεί. Μολονότι είναι πολύ σπάνιο, μπορεί να υπάρξει κάποια αντίδραση ακόμα και σε περίπτωση που η εξέταση αποδειχθεί θετική.

 

Τι άλλαξε στο Κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο παλαιάς τεχνολογίας προερχόμενο από ιστούς ζώων ήταν υπεύθυνο για υψηλά ποσοστά αλλεργίας. Όμως, τα νέα σκευάσματα με βάση πλέον το βιομηχανοποιημένο κολλαγόνο θεωρούνται τόσο ασφαλή ώστε να μην απαιτείται πλέον καν δοκιμή πριν την εφαρμογή τους.

enesima

β)Εναίσιμα με περισσότερη διάρκεια δράσης (12-36 μήνες)

 

 

Υδροξυαπατίτης (Radiesse)

Είναι ένας πολτός από υδροξυλαπατίτη του ασβεστίου (βρίσκεται στα οστά και στα δόντια μας), ο οποίος παράγεται συνθετικά σε σφαιρίδια που ερεθίζουν την επιδερμίδα. Είναι ένα μη μόνιμο εναίσιμο, το οποίο διαρκεί περίπου δύο χρόνια, ανάλογα με την περιοχή που χρησιμοποιείται και τις ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας. Όταν τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα, τα μικροσφαιρίδια υδροξυαπατίτη σχηματίζουν ένα σκελετό, επάνω στον οποίο αναπτύσσει ο οργανισμός το δικό του κολλαγόνο. Με την πάροδο του χρόνου τα μικροσφαιρίδια μεταβολίζονται από τον οργανισμό και παραμένει μόνο το κολαγόνο

 

Πολυγαλακτικό Οξύ (New Fill®, Sculptra)

Το Πολυγαλακτικό Οξύ παράγεται τεχνητά και αποτελείται από πολλά μόρια γαλακτικού οξέος –το οποίο υπάρχει στο σώμα μας- ενωμένα μεταξύ τους. Το διέθεσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών το 1954 και από τότε χρησιμοποιήθηκε στην Ιατρική την τελευταία 20ετία σε πάρα πολλές εφαρμογές.

Διαδικασία

Εισχωρεί στη ρυτίδα μέσω μιας λεπτής βελόνας, και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του γεμίζει το συγκεκριμένο σημείο ΄ώστε το δέρμα ξαναγίνεται λείο και ομαλό. Εφαρμόζεται όπου υπάρχει ρυτίδα ή βαθούλωμα, με καλύτερα αποτελέσματα στις ρινοπαρειακές ρυτίδες και τα μάγουλα, δίνοντας κατάλληλο όγκο σε περιοχές που έχουν «αδειάσει» με το πέρασμα του χρόνου. Η διαδικασία απαιτεί αρκετά τσιμπήματα γι’ αυτό χρησιμοποιείται αναισθητική κρέμα μισή ώρα τουλάχιστον πριν τη θεραπεία ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος. Η εφαρμογή διαρκεί συνήθως 5 λεπτά. Τρεις επισκέψεις με διάστημα 4 εβδομάδων η μία από την άλλη, δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο αρχίζει να φαίνεται μετά την δεύτερη εφαρμογή.

 

Διάρκεια

Επειδή το Πολυγαλακτικό Οξύ διεγείρει τους ιστούς μας και το κολλαγόνο που παράγεται είναι δικό μας, τα αποτελέσματά του διαρκούν πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο απορροφήσιμο υλικό, δηλαδή ίσως και δύο χρόνια.

Αντιδράσεις

Εφόσον δεν είναι ζωϊκής προέλευσης, η πιθανότητα να κάνει κάποια αλλεργική αντίδραση είναι μάλλον απίθανη. Παρατηρείται ελαφρύ πρήξιμο και κοκκινίλα μετά τη θεραπεία, που οφείλεται συχνά στον τρόπο της θεραπείας και όχι στο υλικό υποχωρώντας πάντα μέσα σε λίγες ώρες.

Τι πρέπει να προσέχετε

<Επειδή συνήθως προκαλεί ήπια φλεγμονώδη αντίδραση από τον οργανισμό η οποία δημιουργεί διόγκωση στο σημείο της ένεσης, πρέπει να αποφεύγεται η επιφανειακή ένεση για να μην δημιουργηθεί πρήξιμο ή σκληράδα.

 

Αrtecoll

Αποτελείται από μικροσκοπικά σφαιρίδια κυανοακριλικής ουσίας. και χρησιμοποιείται όπως το Restylane έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά δράσης. Η ένεση όμως, γίνεται λίγο πιο βαθιά.

 

Διάρκεια

Aπό 2 έως 3 χρόνια

γ)Μόνιμα εναίσιμα

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, τα υλικά με μεγαλύτερη διάρκεια «δεν είναι πάντα τα καλύτερα αν τα αποτελέσματά τους δεν είναι τέλεια», . Συν τοις άλλοις, κάποια από αυτά είναι πολύ πρόσφατα και η ιατρική κοινότητα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα διαμορφωθούν παάλληλα με τη γήρανση της επιδερμίδας.

 

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στα μόνιμα εναίσιμα ?

Γενικά όσο πιο πολύ μένει ένα εναίσιμο στον οργανισμό, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα μιας αντίδρασης από τον οργανισμό (πχ πρήξιμο, σκληράδα, κοκκινίλα και κυρίως μετακίνησής του από το σημείο που τοποθετήθηκε). Γι’ αυτό η τάση πολλών γιατρών στις μέρες μας είναι να χρησιμοποιούν πιο μικρής διάρκειας ουσίες που είναι και πιο ασφαλείς.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

MESOBOTOX (Bottox + Υαλουρονικό καθαρό)

Νέα γαλλική εφαρμογή

 

<Η νέα επαναστατική θεραπεία, γίνεται με το να διασκορπίζουμε ένα cocktail από Botox και υαλουρονικό οξύ στα χέρια και στο λαιμό με σκοπό να βελτιώσουμε την αισθητική του λαιμού και του μπούστου.

 

Διαδικασία

Με πολύ μικρή – ψιλή βελόνα και πολλαπλά μικρά επιφανειακά τσιμπήματα διαχέουμε μεγάλη αναλογία υαλουρανικού οξέος και ελάχιστη ποσότητα botox

Μικροσκοπικές νύξεις του δέρματος, πολλαπλές σε όλη την περιοχή του μπούστου (σε ζαρωμένο δέρμα ή σε ψιλές πτυχώσεις) γεμίζει και ενυδατώνει όλη την περιοχή.

 

Διάρκεια: 6-8 μήνες

-----------------------------------------------------------------------------------------------------