Select language
Greek Arabic English Italian

Συχνές Ερωτήσεις Σμίκρυνσης

Ε. Πόσο επικίνδυνη είναι μία τέτοια επέμβαση για την μετέπειτα ζωή κάποιου;
Α: Η σμίκρυνση στήθους (μειωτική στήθους) είναι μια επέμβαση που δεν κρύβει κανένα κίνδυνο για την μελλοντική ζωή της γυναίκας ή για την υγεία αυτού καθ' αυτού του στήθους.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός, ότι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καλοηθών ή κακοηθών μορφωμάτων στο στήθος, ανάλογα με το ποσοστό
μείωσης του στήθους. Δηλαδή, με την επέμβαση αυτή, αφαιρείται ένα κομμάτι από το στήθος που ενδεχομένως στο μέλλον να μπορούσε να αναπτύξει κάποιου είδους ασθένεια.

Ε: Η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία;

Α: Η επέμβαση αυτή γίνεται πάντα με γενική αναισθησία, δεδομένου ότι η ποσότητα του φαρμάκου της τοπικής αναισθησίας που απαιτείται για να αναισθητο-ποιηθούν και οι δυο μαστοί είναι πολύ μεγ<ίλη και το φάρμακο αυτό σε μεγάλη δόση καθίσταται από μόνο του ιδιαίτερα επικίνδυνο με αρκετές παρενέργειες στο καρδιακό σύστημα.

Ε: Υπάρχουν πολλές τεχνικές για την μειωτική στήθους;
Α: Ασφαλώς. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μία μόνο τεχνική ή ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αποκλειστικό, μία συγκεκριμένη τεχνική, δεδομένου ότι, η κάθε γυναίκα έχει το δικό της τύπο μαστών και η τεχνική θα πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε μια από τις περιπτώσεις.

Ε: Η επέμβαση αυτή αφήνει σημάδια;
Α: Αυτό ενδεχομένως, είναι και το μόνο αρνητικό σημείο στην επέμβαση αυτή. Το σχήμα των ουλών, που θα μείνουν μετά την επέμβαση επάνο) <ττον νέο μαστό, εξαρτάται από την τεχνική που θα διαλέξει ο χειρουργός. Το μέγεθος, όμως, όπως και η κοκκινίλα ή πιθανόν το κακοφάρμισμα tow μετεγχειρητικών ουλών εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα του δέρματος και την περιποίηση που θα κάνει μετεγχειρητικά στην περιοχή η ίδια η γυναίκα. Ένας από τους κυριότερους επίσης λόγους για το κακοφόρμισμα των ουλών είναι το αν η γυναίκα είναι καπνίστρια ή όχι. Η χρήση καπνού είναι ο χειρότερος παράγοντας για την ομαλή επούλωση μιας μετεγχειρητικής ουλής και ίσως είναι σημαντικότερο η γυναίκα να σταματήσει το κάπνισμα μετά την επέμβαση, από το να χρησιμοποιεί διάφορες επουλωτικές κρέμες.

Ε: Κατά πόσο χάνεται η ευαισθησία στην θηλή μετά από μία τέτοια επέμβαση;
Α: Είναι φυσικό μετά την μετάθεση, δηλαδή την τοποθέτηση της θηλής σε μια καινούργια θέση, να υπάρχει κάποιος τραυματισμός των αισθητικών νεύρων της θηλής. Το ποσοστό της απώλειας της αισθητικότητας εξαρτάται από το πόσο πεσμένο και το πόσο μεγάλο είναι το στήθος. Η αισθητικότητα συνήθως επανέρχεται σε μεγάλο ποσοστό μετά από τον 6ο μήνα. Και f δώ όμως παίζει σπουδαίο ρόλο το αν η γυναίκα είναι καπνίστρια και το αν καπνίζει κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Ε: Πόσο επώδυνη είναι αυτή η επέμβαση;
Α: Η επέμβαση αυτή, όσο και αν φαίνεται πιρίεργο, είναι μία από τις πιο ανώδυνες επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική. Εκτός από ένα ελαφρό "τοούξιμο" τις δύο-τρεις πρώτες ημέρες εκεί που υπάρχουν οι τομές, δεν υπάρχει κανένας άλλος πόνος μετά την τέλεση της.

Ε: Τι επιπλοκές μπορεί να έχει μία τέτοια επέμβαση;
Α: Επιπλοκές δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως λίγα μετεγχειρητικά συμβάντα. Τα κυριότερα είναι: το αιμάτωμα δηλ. μία μικρή μετεγχειριτική αιμορραγία κάτω από το χειρουργημένο στήθος. Η νέκρωση της θηλής, κάτι που συμβαίνει περισσότερο στις περιπτώσεις με πολύ μεγάλα στήθη και όταν η γυναίκα είναι για πολλά χρόνια καπνίστρια. Η επιμόλυνση είναι πολύ σπάνιο ουμβάν, δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν πολλά αντιβιωτικά που προλαμβάνουν τέτοια περιστατικά. Οτιδήποτε και να συμβεί όμως, δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει κάποια σοβαρή επιπλοκή. Η καλή συνεργασία με τον θεράποντα χειρουργό είναι απαραίτητη και φυσικά αποτελεί το κλειδί της απόλυτης θεραπείας.

Ε: Μπορεί μια γυναίκα να θηλάσει μετά από μία τέτοια επέμβαση;

Α: Ασφαλώς. Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει μία σχετική μείωση του μαστικού αδένα, δηλ. του αδένα που παράγει το γάλα, αλλά πίσω από την θηλή υπάρχει πάντα μία ποσότητα αδένα, ικανή να παράγει αρκετό γάλα για τον θηλασμό. Θα πρέπει να λάβουμε όμως υπόψη μας, ότι πολλά απ' αυτά τα τεράστια στήθη που βλέπουμε αποτελούνται από μεγάλα ποσοστά λίπους και τις περισσότερες φορές δεν έχουν καθόλου μαζικό αδένα, έτσι ώστε η γυναίκα όποια επέμβαση και να γίνει, δεν πρόκειται να έχει γάλα κατά την μετά την εγκυμοσύνη περίοδο.

Ε: Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται αυτή η επέμβαση;
Α: Δεν υπάρχει κατάλληλη ή μη κατάλληλη ηλικία για μια τέτοια επέμβαση.
Η γυναίκα πρέπει να κάνει την επέμβαση αυτή, όταν αρχίζει να αισθάνεται άσχημα ψυχολογικά, και όταν, λόγοι υγείας το υπαγορεύουν, όταν, δηλαδή, αρχίζουν να εμφανίζονται πολλές κύστες και αδενώματα και παράλληλα υπάρχει κληρονομικότητα στον καρκίνο, από μητέρα, γιαγιά ή αδελφές.
Υπάρχει μία κατάσταση ή λεγόμενη παρθενική υπερτροφία, κατά την οποία αρχίζει να φαίνεται ή γιγαντομαστία από την εφηβεία με αποτέλεσμα η κοπελίτσα να αποκτά τεράστια ψυχολογικά προβλήματα επειδή δεν μπορεί να ντυθεί, να γυμναστεί, να βγει στην παραλία ή ακόμα και να κάνει οποιαδήποτε σχέση. Η παρθενική υπερτροφία αποτελεί μία απόλυτη ένδειξη για το πότε πρέπει να γίνεται μειωτική στήθους και έχει πάντα άριστα αποτελέσματα.

Ε: Οι ουλές και τα σημάδια από την επέμβαση φεύγουν ποτέ;
Α: Στην καλύτερη των περιπτώσεων ναι, ενώ στην χειρότερη αυτών γίνονται πολύ διακριτικά. Πρέπει όμως να υπάρχει και πάλι μία συχνή επαφή μεταξύ του
γιατρού και της γυναίκας, ούτως ώστε να γίνεται σωστή παρακολούθηση και θεραπεία με τα κατάλληλα φάρμακα προκειμένου να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτά τα σημάδια. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει σήμερα μια πληθώρα μη χειρουργικών τεχνικών (δερμοπλάνηση, δερμοαπόξεση, αμοβολή με κρυστάλλους) που βοηθούν πάρα πολύ στο να εξαλειφθούν τα σημάδια.

Ε: Οι ραγάδες φεύγουν από το στήθος με την επέμβαση αυτή;

Α: Όσες ραγάδες είναι κάτω από την θηλή, ναι βελτιώνονται σημαντικά. Οι πιο πολλές όμως ραγάδες, δυστυχώς είναι πάνω από τη θηλή προς το θώρακα, και εκεί επηρεάζονται πολύ λίγο. Εν πάσει περιπτώσει όμως η σχετική ερώτηση καλό είναι να γίνεται στον γιατρό έτσι ώστε υπεύθυνα αυτός να απαντήσει ποιες ραγάδες θα φύγουν και ποιες ραγάδες θα βελτιωθούν.

Ε: Με τη μείωση-σμίκρυνση του στήθους γίνεται και ανόρθωση;
Α: Ναι πάντα. Δεν μπορεί να γίνει σμίκρυνση αν δε γίνει ανόρθωση του μαστού.

Ε: Ο στηθόδεσμος είναι υποχρεωτικός για όλη την υπόλοιπη ζωή;

Α: Υποχρεωτικός δεν είναι αν και καλό είναι να τον φορά κανείς συχνά, ιδιαίτερα στηθόδεσμοι χα>ρίς «μπανέλες». Οι αθλητικοί στηθόδεσμοι είναι οι καλύτεροι και οι πλέον υγιεινοί.