Select language
Greek Arabic English Italian

Συχνές Ερωτήσεις για Πλαστικές κοιλιάς

Ε: Πότε πρέπει να γίνεται μία πλαστική κοιλιάς;
Α: Βασικά όταν η γυναίκα έχει τελειώσει με τις προγραμματισμένες εγκυμοσύνες της. Ο άνδρας πάλι μπορεί και αυτάς να κάνει μια τέτοια επέμβαση, όταν ψυχολογικά είναι έτοιμος, δηλ. όταν το πρόβλημα του πλε'ον φαίνεται να τον ενοχλεί τόσο, ώστε να επιδιώξει ο ίδιος την οριστική απαλλαγή του απ' αυτό.

Ε: Αν γίνει η πλαστική κοιλιάς, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος;
Α: Ασφαλώς. Ανατομικά δεν παρουσιάζεται το παραμικρό πρόβλημα και όλη η εγκυμοσύνη θα εξελιχθείάριστα. Θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν, όμως, ότι η κοιλιά θα ξαναχαλαρώσει έως έναν βαθμό.

Ε: Η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία;
Α: Εάν πρόκειται για μία ολόκληρη-κανονική πλαστική κοιλιάς, τότε η επέμβαση αυτή γίνεται μόνο με γενική αναισθησία. Εάν όμως θέλουμε να κάνουμε τη λεγόμενη "μίνι πλαστική κοιλιάς", τότε η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία.

Ε: Πότε γίνεται μία κανονική και πότε μια "μίνι" πλαστική κοιλιάς;
Α: Συνήθως, η πλαστική κοιλιάς είναι μία: αυτή που ονομάζουμε κανονική. Μία τέτοια επέμβαση ενδείκνυται όταν το δέρμα της κοιλιάς έχει κρεμάσει, όταν παρατηρείται ιδιαίτερη συσσώρευση λίπους και όταν το δέρμα έχει 'σπάσει* και υπάρχουν άφθονες ραγάδες. Αντιθέτως, η "μίνι" πλαστική κοιλιάς ενδείκνυται σε περιπτώσεις άκρως περιορισμένες: δηλαδή, μόνον όταν υπάρχει μία μικρή χαλάρωση πάνω από το εφηβαίο με παράλληλη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή.

Ε: Όταν γίνει πλαστική κοιλιάς, μπορεί να "μαζευτούν" και τα πλάγια στους γοφούς;
Α: Ασφαλώς- εξάλλου η πλαστική κοιλιάς συνδυάζεται πάντα με λιποαναρρόφηση στους γοφούς, στα "ψωμάκια", στο στομάχι και όπου άλλου χρειάζεται.

Ε: Το σημάδι που παραμένει μετά την επέμβαση είναι μεγάλο;
Α: Το μέγεθος του σημαδιού εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο μεγάλη είναι η κοιλιά που κρέμεται, από το βαθμό της χαλάρωσης και, βασικά, από το πόσο λίπος και δέρμα αφαιρείτε, Η ποιότητα, όμως, της ουλής εξαρτάται αποκλειστικά από την αντίδραση του δέρματος και την περιποίηση που θα κάνει μετέπειτα η ασθενής ο' αυτήν την ουλή.
Το σημάδι σήμερα γίνεται ακολουθώντας μια τέτοια τεχνική, ώστε αυτό να κρύβεται μέσα ακόμη και στο πιο τολμηρό εσώρουχο ή μαγιό.

Ε: Γίνεται να εξαφανισθεί τελείως το σημάδι;
Α: Με την πάροδο του χρόνου και με τη χρήση κατάλληλων-ειδικών φαρμακευτικών αλοιφών, το σημάδι μπορεί να εξαλειφθεί πάρα πολύ και να γίνει σχεδόν αόρατο. Επίσης, σήμερα υπάρχουν, ειδικά μηχανήματα που κάνουν δερμο-πλάνηση με τη βοήθεια κεραμικών μικροκρυστάλλων, χωρίς αναισθησία και μάλιστα μέσα στο χώρο του ιατρείου. Η τεχνική αυτή μπορεί να καταστήσει σχεδόν αδιόρατο το σημάδι. Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, οι σύγχρονες τεχνικές πλαστικής κοιλιάς αφήνουν ένα σημάδι που κρύβεται μέσα «τη γραμμή του μπικίνι, όσο τολμηρό κι αν είναι αυτό. Το μυστικό για τη γρηγορότερη και καλύτερη βελ-τίο>υη ίου οημαδίου είναι πάντα η καλή συνεργασία μ) rov θεράποντα γιατρό και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον κυριότερο παράγοντα που είναι το κάπνισμα. Τα σώματα των καπνιστούν διαμορφώνουν πάντοτε άσχημα σημάδια.

Ε: Είναι επικίνδυνη μία τέτοια επέμβαση;
Α: Όταν πρόκειται για μία νέα γυναίκα, μη καπνίστρια, που παρουσιάζει επιδερμική χαλάρωση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πάχους, τότί η επέμβαση είναι τελικώς ακίνδυνη και δεν προκαλείται κσμία επιπλοκή. Όταν όμως το άτομο είναι υπέρβαρο με κρεμάμενη κοιλιά, και καπνίζει περισσότερο απο 15 τσιγάρα ημερησίως, όταν υπάρχει πρόβλημα κιρσών και θρομβοφλεβίτιδας στα κάτω άκρα και συχνές επιδερμικές φλεγμονές από μυκητιάσεις, τότε θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή προεγχειρητική προετοιμασία σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο, ούτως ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα πρόκλησης οποιασδήποτε επιπλοκής.

Ε: Ποιο είναι το συχνότερο μετεγχειρητικό συμβάν;
Α: Το συχνότερο συμβάν στην πλαστική κοιλιάς, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρατηρείται πάντα, χωρίς όμως να ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, είναι η συγκέντρωση υγρού κάτω από το δέρμα. Δεν πρόκειται για επιπλοκή, αλλά για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο γεγονός ότι αφαιρέθηκε μία τεράστια ποσότητα λίπους και δέρματος, χειρουργικά, οπότε και απαιτείται λίγος χρόνος, προκειμένου να επανέλθει σε κάποια ισορροπία. Συνιστά μια φυσιολογική εξέλιξη στη μετεγχειρητική πορεία αυτής της επέμβασης.

Ε: Πόσο επώδυνη είναι μια τέτοια επέμβαση;
Α: Η επέμβαση αυτή είναι τελείως ανώδυνη. Εάν παρουσιαστεί κάποιος πόνος, είναι βέβαιο ότι θα προέρχεται από κάποια άλλη διόρθωση που έκανε ο χειρουργός ταυτόχρονα, όπως π.χ. διόρθωση ομφαλοκοιλης, λιποαναρρόφηση, σύσφιγξη της περιτονίας των μυών.

Ε: Αλήθεια, πότε γίνεται ταυτόχρονα και "μάζεμα" των κοιλιακών μυών;
Α: Στην πραγματικότητα, δε "μαζεύουμε" τους κοιλιακούς μυς, αλλά τη θήκη-περπονία μέσα στην οποία οι μύες βρίσκονται κρυμμένοι, δηλαδή, το εξωτερικό τους περίβλημα. Αυτό γίνεται, όταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποια κήλη. Πάντα
το "μάζεμα" αυτών των μυών πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και σε μικρό βαθμό, διότι στην πράξη δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ενώ καθιστά την επέμβαση επώδυνη και εν τέλει, ύστερα από λίγο χρόνο, αν το άτομο δε γυμνάζεται συνεχώς και δεν προσέχει τη διατροφή του, επανέρχεται στην αρχική κατάσταση. Αυτό βέβαια όσον αφορά του κοιλιακούς μυς, διότι το δέρμα και το λίπος όταν αφαιρεθούν και συμμαζευτούν δεν χρειάζεται ποτέ πια να επαναληφθεί αυτή η επέμβαση.

Ε: Τι παρατηρείται στον ομφαλό;
Α: Ο ομφαλός παραμένει ο ίδιος, μόνο που βγαίνει από το κανονικό του σημείο σε καινούργια τρύπα από το δέρμα. Όπως προαναφέρθηκε, όταν συνυπάρχει ομφαλοκήλη, η κήλη της λευκής-μέσης γραμμής, τότε κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται χειρουργική διόρθωσης αυτών των βλαβών.

Ε: Όταν το στομάχι είναι "φουσκωμένο" και προεξέχει από την υπόλοιπη κοιλιά, μπορεί να αποκατασταθεί με την πλαστική κοιλιάς;
Α: Κατά κανόνα, αυτό συνιστά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, και δυστυχώς δεν οφείλεται σε χαλάρωση του δέρματος, αλλά σε συσσώρευση λίπους 'μέσα* στην κοιλιακή κοιλότητα ή σε μεγάλη διάταση του στομαχιού και των εντέρων. Δυστυχώς, αυτό δεν διορθώνεται με την πλαστική κοιλιάς. Με την πλαστική κοιλίας αποκαθίσταται η επιδερμική χαλάρωση και εξαφανίζεται όλο το υποδόριο λίπος διά παντός. Το φουσκωμένο στομάχι διορθώνεται μόνο με κατάλληλη δίαιτα.

Ε: Τι συνεπάγεται για τις ραγάδες η πλαστική κοιλιάς;
Α: Όσες ραγάδες υπάρχουν από τον ομφαλό και κάτω εξαφανίζονται. Οι ραγάδες που υπάρχουν πάνω από τον ομφαλό θα βελτιωθούν κατά πολύ