Select language
Greek Arabic English Italian

Συχνές Ερωτήσεις Μεγέθυνσης στήθους

Ε: Πόσο επικίνδυνη είναι η επέμβαση τοποθέτησης ενθεμάτων για μεγέθυνση στήθους;
Α: Η απάντηση σ' αυτή την ερώτηση είναι μία. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Τα σύγχρονα ενθέματα είναι απολύτως στεγανά και δεν επιτρέπουν καμία μορφή διαπήδησης προς τον οργανισμό με οποιοδήποτε υλικό και αν είναι αυτά γεμισμένα. Το πρό(ϊλημα αυτό ήταν υπαρκτό με τα παλιάς τεχνολογίας ενθέματα, που επέτρεπαν έστω και την απειροελάχιστη διαττήδηση του υλικού προς τον οργανισμό με αποτέλεσμα την δημιουργία αντισωμάτων και την εναπόθεση του υλικού αυτού σε διάφορα όργανα του σώματος.

Ε: Μπορεί να γίνει μαστογραφία ή υπερηχογράφημα στους μαστούς μετά από μία τέτοια επέμβαση;
Α: Οποιαδήποτε εξέταση σχετίζεται με τους μαστούς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Τα ενθέματα δεν εμποδίζουν σε τίποτα το να φανεί οποιαδήποτε βλάβη θα μπορούσε να υπάρχει στους μαστούς και εφόσον υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί και η απαραίτητη εγχείρηση.

Ε: Η κλινική εξέταση και ψηλάφηση επηρεάζεται μετά από μία τέτοια επέμβαση;
Α: Η ψηλάφηση και οποιαδήποτε άλλη κλινική εξέταση δεν επηρεάζεται καθόλου από την τοποθέτηση των ενΟεμάτων. Επιπλέον η προσωπική ψηλάφηση γίνεται ακόμη πιο εύκολη δεδομένου ότι ο φυσιολογικός μαστός "προβάλλει' προς τα έξω και έτσι είναι πολύ πιο εύκολη η εξέταση και η ψηλάφηση του. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα η ανίχνευση του προβλήματος μπορεί να είναι πιο εύκολη και κυρίως να γίνει πιο γρήγορα αισθητή.

Ε: Έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά από μία τέτοια επε'μβαση;
Α: Δεν έχει παρατηρηθεί απολύτως καμία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου μαστού μετά από τη συγκεκριμένη επέμβαση. Αντίθετα η αναγνώριση οποιασδήποτε μορφής κακοήθειας μπορεί να σημειωθεί γρηγορότερα, διότι όπως προαναφέραμε ο μαστός προβάλλει προς τα έξω περισσότερο και έτσι γίνεται ευκολότερα αντιληπτή μέσω της ψηλάφησης η εμφάνιση, οποιουδήποτε οζιδίου καλοήθους ή κακοήθους.
Η στατιστική εμφάνισης κακοήθειας στον μαστό, για τις Ελληνίδες, είναι μία στις 11. Η συχνότητα αυτή δεν επηρεάζεται από κανενός είδους επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο στήθος.

Ε: Ποια τομή είναι η καλύτερη για την εισδοχή του ενθέματος;

Α: Η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται. Ανάλογα με την πτώση που μπορεί να υπάρχει σε κάθε στήθος, ανάλογα με ττην προτίμηση του κάθε χειρουργού, καθώς επίσης ανάλογα με την προσωπική ζωή κάθε γυναίκας.

Ε: Που είναι καλύτερα να τοποθετήσετε το ένθεμα; Μπροστά ή πίσω από τον θωρακικό μυ;
Α: Όλοι οι μεγάλοι πλαστικοί χειρουργοί, σ' όλον τον κόσμο, συμφωνούν ότι μία είναι η σωστή θέση τοποθέτησης του ενθέματος: Πίσω από τον θωρακικό μυ. Είναι βέβαια τεχνικά πιο δύσκολο και χρειάζεται μεγαλύτερη εμπειρία από τον γιατρό, δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η σωστή θέση, ούτο>ς ώστε το ένθεμα να μην έρχεται οε καμία απολύτως επαφή με τον μαστό και ο θωρακικός μυς να προφυλάσσει το ένθεμα από κάθε πιθανό τραυματισμό, δίνοντας του ταυτόχρονα το σχήμα και την υφή ενός φυσιολογικού στήθους.

Ε: Πόσο συχνά "πετρώνουν" τα ενθέματα και τι σημαίνει "κάψα" γύρω από τα ενθέματα;
Α: Η 'κάψα1 ή "πέτρωμα" των ενθεμάτων δεν είναι τίποτε άλλο, από μία αντιδραστική μεμβράνη, που σχηματίζει ο οργανισμός γύρω από το ένθεμα. Η μεμβράνη αυτί] σχηματίζεται κυρίως όταν το ένθεμα βρίσκεται εμπρός από τους θωρακικούς μυς σε ποσοστό 40% έως 50% και μόνο 2% έως 4% όταν το ένθεμα βρίσκεται πίσω από τους θωρακικούς μυς.
Δυστυχώς πολλές φορές η κάψα αυτή είναι αρκετά επώδυνη και πολύ δυσάρ-στη στην αφή. Παρ' όλα αυτά είναι τελείως ακίνδυνη και δεν είναι δυνατό να προκαλέσει καμία απολύτως ζημιά ή πρόβλημα στον οργανισμό.

Ε: Πώς αντιμετωπίζεται η κάψα όταν δημιουργηθεί;
Α: Καλό θα ήταν να προλαμβάνουμε τη δημιουργία μιας τέτοιας αντιδραστικής κάψας με την τοποθέτηση του ενθέματος πίσω από τους μυς. Όταν, όμως, βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα, μπορούμε να κάνουμε, τη γνωστή κλειστή καψουλοτομή δηλ. με ένα κατάλληλο χειρισμό, ο χειρουργός επιχειρεί να σπάσει την κάψα με τα χέρια του. Συνήθως η κάψα επανέρχεται και η τακτική αυτή μπορεί να επαναληφθεί 2-3 φορές. Εάν η κάψα επανέρχεται η καλύτερη λύση είναι με μία απλή χειρουργική επέμβαση να αλλάξει η θέση των ενθεμάτων και από 'εμπρός, από τον μυ, να μεταφερθούν "πίσω από τους θωρακικούς μυς.

Ε: Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες ενθεμάτων;
Α: Όπως είναι φυσικό υπάρχουν αρκετές μάρκες κατασκευής ενθεμάτων που διαφέρουν τόσο ως προς το υλικό, όσο και ως προς την ποιότητα και κυρίως ως προς την τιμή. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητείται εκτενώς με τον πλαστικό χειρουργό.

Ε: Πρέπει μετά την επέμβαση να φορά κανείς ειδικό σουτιέν;

Α: Εάν το ένθεμα τοποθετηθεί πίσω" από τον μυ, τότε δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να φορέσει κανείς σουτιέν ή κάποιο ειδικό επίδεσμο. Στις περιπτώσεις όμως που το ένθεμα τοποθετείται μπροστά" από τον μυ, τότε ασφαλώς και χρειάζεται η γυναίκα να φορέσει ειδικό σουτιέν, ενώ το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να κάνει κάποιες κατάλληλες μαλλάξεις, ανάλογα με τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά ότι η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται.

Ε: Το μέγεθος μπορεί να προκαθοριστεί;
Α: Ασφαλώς αρκεί να ξέρει η γυναίκα τι μέγεθος σουτιέν θα θέλει να φοράει. Οι διάφορες τεχνικές με κομπιούτερ είναι σχεδόν άχρηστες, διότι δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. Στο κάθε ιατρείο υπάρχουν τα λεγόμενα, sizers, δηλ. οι μεζού-ρες, που μπορεί η γυναίκα να δει εκ των προτέρων πόσο μεγάλο θα θέλει να γίνει το στήθος της. Είναι η πλέον αξιόπιστη μέθοδος για να μπορέσουμε να δούμε εκ των προτέρων το μέγεθος του στήθους.