Select language
Greek Arabic English Italian

Συχνές Ερωτήσεις Λιποαναρόφησης

Ε: Πόσο παλιά είναι αυτή η τεχνική και τι εμπειρία υπάρχει έως σήμερα επάνω στην επέμβαση αυτή;

Α: Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα στην πλαστική χειρουργική από το τέλος της δεκαετίας του '70. Αποτελεί μάλιστα την τεχνική που χρησιμοποιείται και σήμερα σε ποσοστό 70% των πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων. Η εμπειρία που έχουμε επόμενως επάνω σε τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι πλέον τεράστια με σχεδόν απόλυτο προσδιορισμό των αποτελεσμάιων.

Ε:Πόσο επικίνδυνη είναι μία τέτοια επέμβαση;
Α: Στις κανονικές λιποαναρροφήσεις και όταν γίνεται λελογισμένη απορρόφηση του λίπους δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος, θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι δεν παύει να είναι μια χειρουργική επέμβαση, που απαραίτητα θα πρέπει να γίνεται στο χειρουργείο από εξειδικευμένο προσωπικό, με τις κατάλληλες συνθήκες καθαριότητας και απολύμανσης.

Ε: Πόσο λίπος μπορεί να αφαιρεθεί σε μια τέτοια επέμβαση;

Α: Το ανώτατο επιτρεπόμεο ποσό λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε κάθε επέμβαση είναι 4 λίτρα. Περισσότερο από αυτή την ποσότητα, είναι επικίνδυνο από την άποψη ότι μαζί με το απορροφούμενο λίπος πλέον απορροφούνται και άμμορφα συστατικά δηλ. αίμα-λέμφος. Φυσικά μετά από μία σχετικά μεγάλη απώλεια αυτών των συστατικών ο οργανισμός χρειάζεται ιδιαίτερη ανάρρωση ενώ το μόνο σίγουρο, είναι ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί κανείς για να επιστρέψει στην εργασία του είναι πολύ περισσότερος.

Ε: Η επέμβαση αυτή πότε γίνεται με τοπική και πότε με γενική αναισθησία;

Α: Εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους που θα θέλαμε να αφαιρέσουμε καθώς και από τα σημεία του σώματος στα οποία θέλουμε να εργασθούμε. Όταν πρόκειται να αφαιρέσουμε ποσότητα περισσότερη από μισό λίτρο και σε περισσότερα από δύο σημεία, τότε η επέμβαση πρέπει να γίνει με γενική αναισθησία, Ο λόγος είναι απλός. Η ποσότητα του φαρμάκου της τοπικής αναισθησίας που χρειάζεται για να αναισθητοποιήσουμε μια μεγάλη περιοχή με πολύ λίπος, ή διάφορες περιοχές σε διαφορετικά σημεία του σώματος, είναι συνήθως πολύ μεγάλη και αναγκαστικά: η μεγάλη αυτή δόση μετατρέπεται σε κάτι σαν δηλητήριο για τον οργανισμό. Ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, είχε πει ότι: "Η δόση κάνει το φάρμακο δηλητήριο , δηλ. όταν πέρνουμε μία ασπιρίνη είναι η σωστή δόση για το φάρμακο, όταν όμως πάρουμε 20 ασπιρίνες μαζί, τότε η ασπιρίνη έχει γίνει δηλητήριο. Το ιδιο ακριβώς συμβαίνει και με το φάρμακο της τοπικής αναισθησίας, η σωστή δόση δεν έχει καμία επιπλοκή, όταν όμως θέλουμε να χρησιμοποιησούμε υψηλές ποσότητες του φαρμάκου για να αναισθητοποιήοουμε μεγάλες περιοχές, τότε ίσως και να αρχίζουν τα προβλήματα πιθανών επιπλοκών.

Ε: Με την λιποαναρρόφηση φεύγει και η κυτταρίτιδα;
Α: Η κυτταρίτιδα υποχωρεί" οία σημίία μόνο που θα γίνει η λιποαναρρόφηση.

Ε: Μετά τη λιποαναρρόφηση, το λίπος επανέρχεται στα σημεία που έγινε η λιποαναρρόφηση;
Α: Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το λίπος στις "αποθηκευτικές περιοχές του σώματος (ψωμάκια, γοφούς, μαστούς, γόνατα» δεν επανέρχεται μετά την ηλικία ίων 20 ετών. Απαξ και απορμοψηθίί, η περιοχή αυτή απελευθερώνεται και ποτέ πια δεν επαναδημιουργείται το λίπος.

Ε: Πως είναι η μετεγχειρητική περίοδος, πόσο πονάει αυτή η μέθοδος;

A:Επι 3 τουλάχιστον εβδομάδες υπάρχει πρήξιμο και μελάνιασμα στην περιοχή που έγινε η λιποαναρρόφηση. Πόνος ιδιαίτερος δεν υπάρχει, μπορεί να υπάρξει κάποιος πόνος μόνο όταν υπάρχει κάποιο χτύπημα ή δυνατό άγγιγμα στην χειρουργημένη περιοχή.

Ε: Πότε βλέπουμε τα τελικά αποτελέσματα;
Α: Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται από τον 4ο έως τον 6ο μήνα. Οπωσδήποτε τις πρώτες 3 εμβδομάδες βλέπουμε ότι τα ψωμάκια έχουν φύγει αλλά το πρήξιμο
στην γενικότερη περιοχή είναι τόσο μεγάλο που ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά. Δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση για τα αποτελέσματα, λόγω του ότι υπάρχει σχεδόν πάντα σημαντικό πρήξιμο στην χειρουργημένη περιοχή, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.

Ε: Πόσο κιλά θα χάσω από την Λιποαναρρόφηση;
Α: Συνήθως τη διαφορά δεν την μετράμε με κιλά επειδή το λίπος έχει κάποιον όγκο αλλά είναι πολύ ελαφρύ. Η διαφορά φαίνεται σε πόντους και σε νούμερα ρούχων. Τις πρώτες ημέρες μάλιστα μετά την επέμβαση πιθανόν να φαινόμαστε περισσότερα κιλά στην ζυγαριά λόγω του πρηξίματος και της κατακράτησης υγρών στην χειρουργημένη περιοχή.

Ε: Σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να γίνει η λιποαναρρόφηση;
Α: Όχι η λιποαναρρόφηση έχει επιτυχία μόνο στις ηλικίες μετά τα 20. Μέχρι το τέλος της εφηβείας και λίγο μετά, το σώμα ακόμα σχηματίζεται, είναι ανώφελο λοιπόν να κάνουμε λιποαναρρόφηση σ' ένα ασχημάτιστο σώμα, δεδομένου ότι σε λίγο καιρό μπορεί τα ψωμάκια να ξαναδημιουργηθούν.

Ε: Πόσο χαλαρώνει μετά την λιποαναρρόφηση το δέρμα στην περιοχή που έγινε η επέμβαση;
Α: Χαλάρωση μετά την λιποαναρρόφηση δεν υπάρχει. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι μία αρκετά επιβαρυμένη σε λίπος περιοχή έχει ήδη μία σχετική χαλάρωση, λόγω του επιφανειακού της βάρους και μπορεί πιθανότατα και λόγω κάποιων κακότεχνων μασάζ που έχουν ήδη γίνει εκεί. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με τον γιατρό μας αν υπάρχει ήδη χαλάρωση ή κυτταρίτιδα.