Dr. Voukidis Theodore: Βλαστοκύτταρα

Ιατρικες Επεμβασεις Βλαστοκύτταρα

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: Βλαστοκυτταρα

 
 
 

Τα βλαστοκύτταρα στην υπηρεσία της ομορφιάς

Δεν είναι δυνατόν η Πλαστική Χειρουργική να παραμείνει θεατής σε αυτήν την ραγδαία εξέλιξη στον τομέα των βλαστοκυττάρων.

Με την ανακάλυψη και χρήση των βλαστοκυττάρων άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στην Αισθητική Χειρουργική.

Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τον λιπώδη ιστό και επεξεργάζονται από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς και μόνον.

Οι πρώτες επεμβάσεις λήψης και χρήσης βλαστοκυττάρων έγιναν από πλαστικούς χειρουργούς. Ο γιατρός Θεόδωρος Βουκύδης είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα.

Σήμερα η χρήση των βλαστοκυττάρων με την τεχνική της λιποανακύκλωσης, ή όπως λέμε σήμερα "έμπλουτισμένη" λιποανακύκλωση, είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή, στην πάχυνση τμημάτων του σώματος που υστερούν (γλουτοί - γάμπες - χέρια - παρειές - πέος) και με την τεχνική μόνο του εμπλουτισμένου πλάσματος για την αναζωογόνηση του προσώπου και την ενίσχυση των τριχών της κεφαλής.

Η θεραπεία της ουλώδους ακμής με τη χρήση των βλαστοκυττάρων έχει πάρει άλλη τροπή, απαλλάσσοντας μας από ένα τεράστιο άγχος και προσδίδοντας ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά και ισχυρά, ώστε να ωθήσουν σε περαιτέρω έρευνα με σκοπό τα βλαστοκύτταρα να πάρουν τη θέση τους στη θεραπευτική ιατρική. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η ολοένα αυξανόμενη χρήση τους στην κοσμετολογία (π.χ. καλλυντικά), κυρίως των παραγόντων που ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα μέσα στον ίδιο τον οργανισμό μας για την παραγωγή λιπιδίων και πρωτεϊνών που ''γεμίζουν'' τις ρυτίδες από μέσα.

 

Σήμερα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν κρέμες, λοσιόν και αλοιφές που έχουν ως βασικό στοιχείο τα φυτικά πολυπεπτίδια, τα οποία όταν έλθουν σε επαφή με τα "κοιμισμένα" βλαστοκύτταρα του οργανισμού μας τα ενεργοποιούν και αυτά με την σειρά τους προσφέρουν έντονη αναζωογόνηση, όχι μόνο του προσώπου, των τριχών της κεφαλής και γενικά του δέρματος, αλλά και άλλων εσωτερικών ιστών. Είναι τελείως αβλαβή, αποτελεσματικά αλλά δυστυχώς δε βρίσκονται σε αφθονία στην φύση και στο εμπόριο.

Η αιχμή του δόρατος όμως στην εξέλιξη της Ιατρικής βρίσκεται σήμερα στην αυτούσια χρήση των δικών μας βλαστοκυττάρων και αυξητικών παραγόντων, PRP και PRGF, υπό μορφή ενέσεων, επαλείψεων, αλλά και απόλυτα προσωπικής - εξατομικευμένης κρέμας, η οποία παράγεται σε εξειδικευμένα βέβαια εργαστήρια, καθιστώντας έτσι την χρήση των βλαστοκυττάρων καθημερινή πλέον υπόθεση ομορφιάς, αναζωογόνησης και γενικότερης υγείας.

Η χρήση των βλαστοκυττάρων έχει επεκταθεί πλέον και στις ειδικότητες της οφθαλμολογίας, ορθοπεδικής, παιδοχειρουργικής, ενδοκρινολογίας, γενικής χειρουργικής, καρδιολογίας, πνευμονολογίας, οδοντιατρικής, με άριστα αποτελέσματα που υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

Άλλη μία εξέλιξη της Ιατρικής που ξεκινά από την Αισθητική Πλαστική Χειρουργική και έχει αλλάξει την πορεία των θεραπειών.

Βλαστοκύτταρα

Επαναστατική θεραπεία αυτοαναγέννησης

Είναι μια νέα επαναστατική κυτταρική θεραπεία μακράς διάρκειας που χρησιμοποιεί τους ινοβλάστες. Οι ινοβλάστες είναι κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου μειώνονται σταδιακά σε ποσότητα, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας του φυσικά παραγόμενου κολλαγόνου και την αύξηση ρυτίδων.

Σκοπός της θεραπείας αυτής είναι η αύξηση των μειωμένων σε αριθμό ινοβλαστών άρα και της ποσότητας του κολλαγόνου, οδηγώντας στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος μέσω της αυτοανάπλασής του. Εφαρμόζεται σε όλο το πρόσωπο, στο λαιμό και στο ντεκολτέ, διορθώνοντας με φυσικό τρόπο ρυτίδες έκφρασης, γήρανσης ή ουλές.

Για να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου πίσω, χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η διαδικασία

 

Oειδικός παίρνει ποσότητα αίματος και μικρή ποσότητα δέρματος και τα στέλνει σε ειδικά εργαστήρια όπου απομονόνωνται και αναπαράγονται οι δικοί σας ινοβλάστες αλλά και αυξητικοί παράγοντες. Ακολούθως αποστέλλονται στο γιατρό που με μια λεπτή βελόνα τους εγχύει στις ρυτίδες του προσώπου σας. Κατόπιν, οι ινοβλάστες αρχίζουν να παράγουν κολλαγόνο με αποτέλεσμα να φουσκώνει το συγκεκριμένο σημείο αλλά και να βελτιώνει ή/και να εξαφανίζει την ρυτίδα που έγινε η εφαρμογή. Έτσι ξεκινάει μια φυσική διαδικασία αυτοαναγέννησης - αυτοανάπλασης.

Σημαντική θεραπεία επίσης είναι η εφαρμογή μάσκας μετά από μια δυνατή συνεδρία Laser Fraxel και η παρασκευή κρέμας 24ωρης χρήσης, χρησιμοποιώντας τα δικά μας βλαστοκύτταρα.

Η τεχνική αυτή αποτελεί την αιχμή της σύγχρονης κοσμετολογίας και δίνει τα καταπληκτικότερα αποτελέσματα, ειδικά σε θεραπείες ουλώδους ακμής και μετατραυματικών δυσμορφιών.

Αντιδράσεις

Επειδή χρησιμοποιούνται τα δικά σας κύτταρα δεν υπάρχει περίπτωση αντίδρασης.

Διάρκεια

Το αποτέλεσμα με βάση τις μαρτυρίες διαρκεί αρκετά χρόνια.

Τι πρέπει να προσέχετε:

Τα αποτελέσματα δεν είναι σταθερά σε ένταση, ενώ δεν παρατηρείται αυτοανάπλαση με τα ίδια αποτελέσματα σε όλα τα άτομα. Ωστόσο, είναι πάντα αξιοπρόσεκτα και εντυπωσιακά.

Συχνές Ερωτήσεις: Βλαστοκύτταρα

 
 
 

A:Τα βλαστοκύτταρα είναι πολυδύναμα, φυσιολογικά κύτταρα που βρίσκονται σε αφθονία σε όλο τον οργανισμό μας και που η δουλειά τους είναι να μετασχηματίζονται ανάλογα με τις ανάγκες μας σε εξειδικευμένα πλέον κύτταρα και κατά συνέπεια σε όργανα, διατηρώντας έτσι την ζωή αλλά και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Αυτά τα πολλά υποσχόμενα κύτταρα, τα οποία ανάλογα με τον ιστό και το περιβάλλον που βρίσκονται, διαφοροποιούνται ανάλογα και στα αντίστοιχα κύτταρα (π.χ. αυτά που βρίσκονται σε καρδιακό ιστό, θα δώσουν καρδιακά κύτταρα, ενώ αυτά που βρίσκονται σε οστίτη ιστό θα δώσουν οστικά κύτταρα), έχουν πλέον διερευνηθεί και γνωρίζουμε την ακριβή τους ταυτότητα.

Με τις γνώσεις που ήδη κατέχουμε σήμερα, αλλά και με αυτές που αποκτούμε κάθε ημέρα, προσπαθούμε εργαστηριακά να φτιάξουμε ιστούς με την βοήθεια των βλαστοκυττάρων και να τα περάσουμε στην καθημερινή θεραπεία και πράξη.

Αυτό είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνική του εγγύς μέλλοντος, καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα, σε απειλητικές για την ζωή καταστάσεις, να αφαιρούνται οι κατεστραμμένοι ιστοί και να δημιουργούνται νέοι, ώστε να διατηρείται η λειτουργία ζωτικών οργάνων στο ακέραιο.

Α: Πρωτίστως θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε και να καταστήσουμε αντιληπτό ότι υπάρχουν δύο ειδών βλαστοκύτταρα, αυτά των εμβρύων και αυτά των ενηλίκων.

Τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα βρίσκονται στο αίμα του ομφαλίου λώρου τις πρώτες ημέρες της ζωής, μετά δίνουν την θέση τους και μετασχηματίζονται στα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων.

Τα βλαστοκύτταρα υπάρχουν σε όλους τους ιστούς. Σε κάποιους όμως, όπως στο μυελό των οστών και στο λιπώδη ιστό, βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Από αυτά τα σημεία συνήθως λαμβάνουμε τα βλαστοκύτταρα, δηλαδή από το λίπος, από τον μυελό των οστών, από τους χόνδρους κ.λπ.

Αποδείχθηκε δε πρόσφατα ότι στο λιπώδη ιστό είναι 100.000 φορές περισσότερα σε αριθμό συγκριτικά με τον αριθμό τους σε αντίστοιχο όγκο μυελού των οστών ή αλλού. Υπάρχουν 200 εκατομμύρια βλαστοκύτταρα σε 1 λίτρο λίπους.

Α: Η λήψη γίνεται με την κλασσική διαδικασία λιποαναρρόφησης, αλλά χρησιμοποιώντας πολύ ειδικές σύριγγες και πάντα με τοπική αναισθησία.

Από εδώ και πέρα, η τεχνική αλλάζει ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε με τα βλαστοκύτταρα και πού θα χρησιμοποιηθούν.

Για μία κλασσική περίπτωση λιποανακύκλωσης-λιπογλυπτικής ακολουθείται η εξής τεχνική:

Από τη μισή ποσότητα λίπους που μαζεύουμε από την περιοχή, αφαιρούμε τα βλαστοκύτταρα, ενώ την άλλη μισή την φυλάμε για λίγο.

Σε μία ώρα περίπου που θα έχουν απομονωθεί τα βλαστοκύτταρα, τα αναμειγνύουμε με το φυλαγμένο λίπος και έχουμε έτοιμο πλέον το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε για να διορθώσουμε ό,τι χρειάζεται.

Με αυτόν τον τρόπο, ο εμπλουτισμένος λιπώδης ιστός μεταμοσχεύεται και όχι μόνο δίνει πολύ ωραία φυσικά αποτελέσματα, αλλά έχει βρεθεί ότι επιβιώνει πλήρως σχεδόν ολόκληρη η ποσότητα των βλαστοκυττάρων μετά την μεταμόσχευση.

Σε μια άλλη όμως περίπτωση που χρειαζόμαστε μόνον τα βλαστοκύτταρα, χρησιμοποιούμε όλο το λίπος, απομονώνουμε όλα τα βλαστοκύτταρα και τα πολλαπλασιάζουμε σε καλλιέργεια για τις επόμενες 10 ημέρες, λαμβάνοντας έτσι καθαρά και σε πολύ μεγάλο αριθμό βλαστοκύτταρα.

A: Μέχρι σήμερα οι δυνατότητες αυτό-μεταμόσχευσης με λίπος προσέκρουαν στο γεγονός ότι σχεδόν όλη η ποσότητά του απορροφάται με την πάροδο του χρόνου.

Με τη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας των βλαστοκυττάρων ωστόσο, το λίπος επιβιώνει και επομένως μπορούμε να αντικαταστήσουμε πολλά και μεγάλα ελλείματα όγκου.

Σήμερα με επιτυχία μπορούμε να διορθώσουμε ελλείματα όγκου στα ζυγωματικά, στις ρινοπαρειακές αύλακες, στα χείλη, στη γάμπα και στους γλουτούς, αλλά τα βλαστοκύτταρα συμμετέχουν και στην αύξηση του μαστού (σε μικρές ποσότητες βέβαια)χωρίς όμως να καταργείται από την πλαστική χειρουργική η παραδοσιακή και τελείως ακίνδυνη πλέον χρήση της σιλικόνης.

Θεαματικά αποτελέσματα βλέπουμε επίσης και στις μεγεθύνσεις του πέους, κάνοντας χρήση του λίπους και των βλαστοκυττάρων.

Συχνότατα βέβαια σήμερα χρησιμοποιούνται και οι ενέσεις βλαστοκυττάρων με την τεχνική της μεσοθεραπείας για την ευεργετική ανανέωση του δέρματος. Βέβαια τα καλύτερα αποτελέσματα για την αναζωογόνηση του προσώπου και του λαιμού τα βλέπουμε με τη χρήση βλαστοκυττάρων αναμεμειγμένων με αυξητικούς παράγοντες που παίρνουμε από το ίδιο το αίμα μας.

Η τεχνική αυτή συνδυάζεται και με την παρασκευή εξατομικευμένης κρέμας προσώπου και σώματος, με τη λογική ότι χρησιμοποιούμε τα δικά μας βλαστοκύτταρα και παράγοντες αναγεννητικούς και αντιγηραντικούς που παίρνουμε από το αίμα μας, μαζί με εξειδικευμένες κρέμες για την καθημερινή φροντίδα του δέρματός μας.

Η τακτική αυτή αποτελεί την αιχμή της σύγχρονης αισθητικής ιατρικής.

Βλαστοκύτταρα με αυξητικούς και αντιγηραντικούς παράγοντες από το αίμα μας χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως, στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης-φαλάκρας, με άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι "βγαίνουν" καινούργια μαλλιά, αλλά οπωσδήποτε μειώνεται σημαντικότατα η τριχόπτωση και δυναμώνουν τα ήδη υπάρχοντα.

A: Η λήψη του λιπώδους ιστού γίνεται, όπως είπαμε, με την κλασσική λιποαναρρόφηση. Η μισή ποσότητα εμπλουτίζεται με τα βλαστοκύτταρα που έχουν ληφθεί από το άλλο μισό της ποσότητας που αφαιρέθηκε και αυτό διαρκεί 2 ώρες περίπου. Στην συνέχεια το εμπλουτισμένο λίπος ενίεται με ειδικές σύριγγες και χωρίς χειρουργική τομή στο μαστό του οποίου θέλουμε να αυξήσουμε τον όγκο. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει παρέμβαση στη λειτουργία του μαστού. Με την ίδια τεχνική επιτυγχάνουμε την αύξηση των ζυγωματικών και των ρινοπαρειακών αυλάκων του προσώπου, της γάμπας, των γλουτών και του πέους.
A: Με την καινούρια αυτή τεχνική έχουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα, ενώ με το υαλουρονικό οξύ το αποτέλεσμα διαρκεί 6-8 μήνες. Ειδικά για τον μαστό αξίζει να τονισθεί ότι δεν μπαίνει ξένο σώμα, δεν εμποδίζεται η λειτουργία του και δεν γίνεται χειρουργική τομή.
A: Δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Οι ουσιαστικές δυσκολίες έχουν να κάνουν περισσότερο με τον σωματότυπο μιας γυναίκας. Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η μέθοδος σε λιπόσαρκη γυναίκα από την οποία δεν μπορούμε να πάρουμε μεγάλες ποσότητες λίπους για να αυξήσουμε για παράδειγμα τον μαστό. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να αυξήσουμε και να αποκαταστήσουμε ίσως την εικόνα μόνο στις ρινοπαρειακές αύλακες.

Προφίλ

Γεννήθηκα στον Πειραιά στις 7/9/1950 από τον Ευστράτιο Βουκίδη, έμπορο από την Σπάρτη και την Ευγαγγελία από την Σμύρνη της Μ. Ασίας. Ο πατέρας μου ήταν μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος και η μητέρα μου, άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν η γραμματέας της Π. Δέλτα κατά την περίοδο 1934 εώς και 1940.

+ Περισσότερα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες ή οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Φόρμα Επικοινωνίας