Dr. Voukidis Theodore: Λιποαναρρόφηση

Ιατρικες Επεμβασεις Σώμα Λιποαναρρόφηση

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΣ: Λιποαναρρόφηση

 
 
 

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί είμαι ένας από τους πρώτους πλαστικούς χειρούργους που εισήγαγαν την μέθοδο της λιποαναρρόφησης στην Ελλάδα.
Ανάλογα με την περίπτωση η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία και χρησιμοποιούνται όλες οι τελευταίες τεχνολογίες για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, όπως υπέρηχοι, Tumescent, λιπογλυπτική, LASER λιποαναρρόφηση, SMART-LIPO.

Συχνές Ερωτήσεις: Λιποαναρροφηση

 
 
 
Α: Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα στην πλαστική χειρουργική από το τέλος της δεκαετίας του 1970. Αποτελεί μάλιστα την τεχνική που χρησιμοποιείται και σήμερα σε ποσοστό 70% των πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων. Επομένως, η εμπειρία που έχουμε επάνω σε τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι πλέον τεράστια με σχεδόν απόλυτο προσδιορισμό των αποτελεσμάτων.
Α: Στις κανονικές λιποαναρροφήσεις και όταν γίνεται λελογισμένη απορρόφηση του λίπους δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος. Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι δεν παύει να είναι μια χειρουργική επέμβαση, που θα πρέπει απαραιτήτως να γίνεται στο χειρουργείο από εξειδικευμένο προσωπικό, με τις κατάλληλες συνθήκες καθαριότητας και απολύμανσης.
Α: Η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε κάθε επέμβαση είναι 4 λίτρα. Μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή είναι επικίνδυνη αφού μαζί με το απορροφούμενο λίπος πλέον απορροφούνται και άμορφα συστατικά, δηλαδή αίμα-λέμφος. Μετά από μία σχετικά μεγάλη απώλεια αυτών των συστατικών, ο οργανισμός χρειάζεται ιδιαίτερη ανάρρωση, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί κανείς για να επιστρέψει στην εργασία του είναι πολύ περισσότερος.
Α: Εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους που θέλουμε να αφαιρέσουμε καθώς και από τα σημεία του σώματος στα οποία θέλουμε να εργασθούμε. Όταν πρόκειται να αφαιρέσουμε ποσότητα περισσότερη από μισό λίτρο και σε περισσότερα από δύο σημεία, τότε η επέμβαση πρέπει να γίνει με γενική αναισθησία. Ο λόγος είναι απλός. Η ποσότητα του φαρμάκου της τοπικής αναισθησίας που χρειάζεται για να αναισθητοποιήσουμε μια μεγάλη περιοχή με πολύ λίπος ή διάφορες περιοχές σε διαφορετικά σημεία του σώματος, είναι συνήθως πολύ μεγάλη και αναγκαστικά η μεγάλη αυτή δόση μετατρέπεται σε κάτι σαν "δηλητήριο" για τον οργανισμό. Ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, είχε πει ότι: "Η δόση κάνει το φάρμακο δηλητήριο, δηλαδή όταν παίρνουμε μία ασπιρίνη είναι η σωστή δόση για το φάρμακο, όταν όμως πάρουμε 20 ασπιρίνες μαζί, τότε η ασπιρίνη θα γίνει δηλητήριο. Το ιδιο ακριβώς συμβαίνει και με το φάρμακο της τοπικής αναισθησίας, η σωστή δόση δεν έχει καμία επιπλοκή, όταν όμως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε υψηλές ποσότητες του φαρμάκου για να αναισθητοποιήσουμε μεγάλες περιοχές, τότε ίσως και να αρχίζουν τα προβλήματα πιθανών επιπλοκών.
Α: Η κυτταρίτιδα υποχωρεί μόνο στα σημεία που θα γίνει η λιποαναρρόφηση.
Α: Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το λίπος στις αποθηκευτικές περιοχές του σώματος (ψωμάκια, γοφούς, μαστούς, γόνατα δεν επανέρχεται μετά την ηλικία των 20 ετών. Άπαξ και απορροφηθεί, η περιοχή αυτή απελευθερώνεται και ποτέ πια δεν επαναδημιουργείται το λίπος.
A: Για 3 τουλάχιστον εβδομάδες υπάρχει πρήξιμο και μελάνιασμα στην περιοχή που έγινε η λιποαναρρόφηση. Πόνος ιδιαίτερος δεν υπάρχει, μπορεί να υπάρξει κάποιος πόνος μόνο όταν υπάρχει κάποιο χτύπημα ή δυνατό άγγιγμα στην χειρουργημένη περιοχή.
Α: Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται από τον 4ο έως τον 6ο μήνα. Οπωσδήποτε τις πρώτες 3 εβδομάδες βλέπουμε ότι τα ψωμάκια έχουν φύγει, αλλά το πρήξιμο στην γενικότερη περιοχή είναι τόσο μεγάλο που ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά. Δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση για τα αποτελέσματα, λόγω του ότι υπάρχει σχεδόν πάντα σημαντικό πρήξιμο στην χειρουργημένη περιοχή, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.
Α: Συνήθως τη διαφορά δεν την μετράμε με κιλά, επειδή το λίπος έχει κάποιον όγκο αλλά είναι πολύ ελαφρύ. Η διαφορά φαίνεται σε πόντους και σε νούμερα ρούχων. Τις πρώτες ημέρες μάλιστα, μετά την επέμβαση, πιθανόν να φαινόμαστε περισσότερα κιλά στην ζυγαριά λόγω του πρηξίματος και της κατακράτησης υγρών στην χειρουργημένη περιοχή.
Α: Όχι, η λιποαναρρόφηση έχει επιτυχία μόνο στις ηλικίες μετά τα 20. Μέχρι το τέλος της εφηβείας και λίγο μετά, το σώμα ακόμα σχηματίζεται, είναι ανώφελο λοιπόν να κάνουμε λιποαναρρόφηση σε ένα ασχημάτιστο σώμα, δεδομένου ότι σε λίγο καιρό μπορεί τα ψωμάκια να ξαναδημιουργηθούν.
Α: Χαλάρωση μετά την λιποαναρρόφηση δεν υπάρχει. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι μία αρκετά επιβαρυμένη σε λίπος περιοχή έχει ήδη μία σχετική χαλάρωση, λόγω του επιφανειακού της βάρους και ενδεχομένως και λόγω κάποιων κακότεχνων μασάζ που έχουν ήδη γίνει εκεί. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με τον γιατρό μας αν υπάρχει ήδη χαλάρωση ή κυτταρίτιδα.

Προφίλ

Γεννήθηκα στον Πειραιά στις 7/9/1950 από τον Ευστράτιο Βουκίδη, έμπορο από την Σπάρτη και την Ευγαγγελία από την Σμύρνη της Μ. Ασίας. Ο πατέρας μου ήταν μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος και η μητέρα μου, άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν η γραμματέας της Π. Δέλτα κατά την περίοδο 1934 εώς και 1940.

+ Περισσότερα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες ή οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Φόρμα Επικοινωνίας