Dr. Voukidis Theodore: Πλαστικές Κοιλιάς

Ιατρικες Επεμβασεις Σώμα Κοιλιά

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΣ: Κοιλια

 
 
 

Μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής

Μετά από μια δίαιτα ή εγκυμοσύνη, μετά από υπερβολική ή απλή συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, η κοιλιά αρχίζει να "κρεμάει" προκαλώντας λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα. Η αντιμετώπισή τους είναι η κοιλιοπλαστική ή πλαστική κοιλίας.

Είναι μια απλή, ανώδυνη επέμβαση, με σκοπό να αποκτήσει κανείς μια πιο νεανική κοιλιά, απαλλαγμένος παράλληλα από το περίσσιο λίπος, το υπερηβικό λίπος και το "στομάχι", αλλά κυρίως να απαλλαχτεί από το περίσσιο δέρμα.

Κατά κανόνα γίνεται συρραφή-συμπλησίαση και των κοιλιακών μυών, ενώ εάν υπάρχει κάποια κήλη, είναι δυνατόν να διορθωθεί και αυτή η βλάβη με την χρήση πιθανόν και πλέγματος.

Ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης στην κοιλιακή χώρα, γίνεται είτε η κανονική πλαστική κοιλίας με "μετάθεση" του ομφαλού ή η λεγόμενη mini πλαστική κοιλίας χωρίς μετάθεση του ομφαλού.

Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι άριστα και πραγματικά αξίζει να γίνεται μια τέτοιου είδους επέμβαση, η οποία όταν γίνεται με την καινούργια τεχνική της δερμολιπεκτομής, υποβοηθούμενης από SMART-LIPO ή λιπογλυπτική, είναι τελείως ακίνδυνη και ανώδυνη.

Ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές ενασχολήσεις του μέσα σε δύο ή τρείς ημέρες.

Γίνεται με γενική αναισθησία και απαιτεί την παραμονή του χειρουργημένου για μερικές ώρες στο νοσοκομείο. Δεν εμποδίζει καθόλου μια μελλοντική εγκυμοσύνη, αλλά καλό θα είναι να γίνεται αφού τελειώσει η γυναίκα με τις προγραμματισμένες εγκυμοσύνες.

Συχνές Ερωτήσεις: Πλαστικες επεμβασεις κοιλιας

 
 
 
Α: Ο σωστός χρόνος είναι όταν η γυναίκα έχει τελειώσει με τις προγραμματισμένες εγκυμοσύνες της. Ο άνδρας μπορεί και αυτός να κάνει μια τέτοια επέμβαση, όταν ψυχολογικά είναι έτοιμος, δηλαδή όταν το πρόβλημα του πλέον φαίνεται να τον ενοχλεί τόσο, ώστε να επιδιώξει ο ίδιος την οριστική απαλλαγή του απ' αυτό.
Α: Ασφαλώς. Ανατομικά δεν παρουσιάζεται το παραμικρό πρόβλημα και όλη η εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί άριστα. Θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν όμως ότι η κοιλιά θα ξαναχαλαρώσει έως έναν βαθμό.
Α: Εάν πρόκειται για μία ολόκληρη-κανονική πλαστική κοιλιάς, τότε η επέμβαση αυτή γίνεται μόνο με γενική αναισθησία. Εάν όμως θέλουμε να κάνουμε τη λεγόμενη "μίνι" πλαστική κοιλιάς, τότε η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία.
Α: Συνήθως, η πλαστική κοιλιάς είναι μία: αυτή που ονομάζουμε κανονική. Μία τέτοια επέμβαση ενδείκνυται όταν το δέρμα της κοιλιάς έχει "κρεμάσει", όταν παρατηρείται ιδιαίτερη συσσώρευση λίπους και όταν το δέρμα έχει "σπάσει" και υπάρχουν άφθονες ραγάδες. Αντιθέτως, η "μίνι" πλαστική κοιλιάς ενδείκνυται σε περιπτώσεις άκρως περιορισμένες: δηλαδή, μόνον όταν υπάρχει μία μικρή χαλάρωση πάνω από το εφηβαίο με παράλληλη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή.
Α: Ασφαλώς. Εξάλλου η πλαστική κοιλιάς συνδυάζεται πάντα με λιποαναρρόφηση στους γοφούς, στα "ψωμάκια", στο στομάχι και όπου άλλου χρειάζεται.
Α: Το μέγεθος του σημαδιού εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο μεγάλη είναι η κοιλιά που κρέμεται, από το βαθμό της χαλάρωσης και, βασικά, από το πόσο λίπος και δέρμα αφαιρείται. Η ποιότητα της ουλής εξαρτάται αποκλειστικά από την αντίδραση του δέρματος και την περιποίηση που θα κάνει μετέπειτα η ασθενής σε αυτήν την ουλή. Το σημάδι σήμερα γίνεται ακολουθώντας μια τέτοια τεχνική, ώστε αυτό να κρύβεται μέσα ακόμη και στο πιο τολμηρό εσώρουχο ή μαγιό.
Α: Με την πάροδο του χρόνου και με τη χρήση κατάλληλων-ειδικών φαρμακευτικών αλοιφών, το σημάδι μπορεί να εξαλειφθεί πάρα πολύ και να γίνει σχεδόν αόρατο. Επίσης, σήμερα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που κάνουν δερμοπλάνηση με τη βοήθεια κεραμικών μικροκρυστάλλων, Laser, χωρίς αναισθησία και μάλιστα μέσα στο χώρο του ιατρείου. Η τεχνική αυτή μπορεί να καταστήσει σχεδόν αδιόρατο το σημάδι. Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, οι σύγχρονες τεχνικές πλαστικής κοιλιάς αφήνουν ένα σημάδι που κρύβεται μέσα από τη γραμμή του μπικίνι, όσο τολμηρό κι αν είναι αυτό. Το μυστικό για τη γρηγορότερη και καλύτερη βελτίωση του σημαδιού είναι πάντα η καλή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό και η πιστή εφαρμογή των οδηγιών. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον κυριότερο παράγοντα που είναι το κάπνισμα. Τα σώματα των καπνιστούν διαμορφώνουν πάντοτε άσχημα σημάδια.
Α: Όταν πρόκειται για μία νέα γυναίκα, μη καπνίστρια, που παρουσιάζει επιδερμική χαλάρωση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πάχους, τότε η επέμβαση είναι τελικώς ακίνδυνη και δεν προκαλείται καμία επιπλοκή. Όταν όμως το άτομο είναι υπέρβαρο με κρεμάμενη κοιλιά, καπνίζει περισσότερα από 15 τσιγάρα ημερησίως, όταν υπάρχει πρόβλημα κιρσών και θρομβοφλεβίτιδας στα κάτω άκρα και συχνές επιδερμικές φλεγμονές από μυκητιάσεις, τότε θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή προεγχειρητική προετοιμασία σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο, ούτως ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα πρόκλησης οποιασδήποτε επιπλοκής.
Α: Το συχνότερο συμβάν στην πλαστική κοιλιάς, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρατηρείται πάντα, χωρίς όμως να ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, είναι η συγκέντρωση υγρού κάτω από το δέρμα. Δεν πρόκειται για επιπλοκή, αλλά για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο γεγονός ότι αφαιρέθηκε μία τεράστια ποσότητα λίπους και δέρματος, χειρουργικά, οπότε και απαιτείται λίγος χρόνος, προκειμένου να επανέλθει σε κάποια ισορροπία. Συνιστά μια φυσιολογική εξέλιξη στη μετεγχειρητική πορεία αυτής της επέμβασης. Σήμερα με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων RF έχει περιοριστεί πολύ αυτό το μετεγχειρητικό συμβάν.
Α: Η επέμβαση αυτή είναι τελείως ανώδυνη. Εάν παρουσιαστεί κάποιος πόνος, είναι βέβαιο ότι θα προέρχεται από κάποια άλλη διόρθωση που έκανε ο χειρουργός ταυτόχρονα, όπως π.χ. διόρθωση ομφαλοκήλης, λιποαναρρόφηση, σύσφιξη της περιτονίας των μυών.
Α: Στην πραγματικότητα, δε "μαζεύουμε" τους κοιλιακούς μυς, αλλά τη "θήκη" μέσα στην οποία οι μύες βρίσκονται κρυμμένοι, δηλαδή το εξωτερικό τους περίβλημα. Αυτό γίνεται όταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποια κήλη. Πάντα το "μάζεμα" αυτών των μυών πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και σε μικρό βαθμό, διότι στην πράξη δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ενώ καθιστά την επέμβαση επώδυνη και εν τέλει, ύστερα από λίγο χρόνο, αν το άτομο δε γυμνάζεται συνεχώς και δεν προσέχει τη διατροφή του, επανέρχεται στην αρχική κατάσταση. Αυτό βέβαια όσον αφορά στους κοιλιακούς μυς, διότι το δέρμα και το λίπος όταν αφαιρεθούν και μαζευτούν δεν χρειάζεται ποτέ πια να επαναληφθεί αυτή η επέμβαση.
Α: Ο ομφαλός παραμένει ο ίδιος, μόνο που βγαίνει από το κανονικό του σημείο σε καινούργια τρύπα από το δέρμα. Όπως προαναφέρθηκε, όταν συνυπάρχει ομφαλοκήλη ή κήλη της λευκής-μέσης γραμμής, τότε κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται χειρουργική διόρθωση αυτών των βλαβών.
Α: Κατά κανόνα, αυτό συνιστά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, το οποίο δυστυχώς δεν οφείλεται σε χαλάρωση του δέρματος, αλλά σε συσσώρευση λίπους μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα ή σε μεγάλη διάταση του στομαχιού και των εντέρων. Δυστυχώς, αυτό δεν διορθώνεται με την πλαστική κοιλιάς. Με την πλαστική επέμβαση στην κοιλιά αποκαθίσταται η επιδερμική χαλάρωση και εξαφανίζεται όλο το υποδόριο λίπος δια παντός. Το φουσκωμένο στομάχι διορθώνεται μόνο με κατάλληλη δίαιτα.
Α: Όσες ραγάδες υπάρχουν από τον ομφαλό και κάτω εξαφανίζονται. Οι ραγάδες που υπάρχουν πάνω από τον ομφαλό θα βελτιωθούν κατά πολύ.

Προφίλ

Γεννήθηκα στον Πειραιά στις 7/9/1950 από τον Ευστράτιο Βουκίδη, έμπορο από την Σπάρτη και την Ευγαγγελία από την Σμύρνη της Μ. Ασίας. Ο πατέρας μου ήταν μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος και η μητέρα μου, άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν η γραμματέας της Π. Δέλτα κατά την περίοδο 1934 εώς και 1940.

+ Περισσότερα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες ή οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Φόρμα Επικοινωνίας