Dr. Voukidis Theodore: Σμίκρυνση

Ιατρικες Επεμβασεις Στήθος Σμίκρυνση

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΘΟΥΣ: ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ

 
 
 

Hεπέμβαση αυτή εκτός του ότι προσδίδει σε μεγάλο βαθμό καλύτερη αισθητική εμφάνιση του στήθους, ανάλογα με την σωματική διάπλαση της γυναίκας, κυρίως την προφυλάσσει από την εμφάνιση του καρκίνου σε μεγάλο βαθμό και πάντα σε συνάρτηση με το ποσοστό σμίκρυνσης του στήθους.

Η επέμβαση αυτή γίνεται πάντα με γενική αναισθησία διαρκεί περίπου 1 1/2 ώρα και είναι "βραχείας παραμονής" στο νοσοκομείο. Είναι τελείως ανώδυνη, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθείτε για τα σημάδια που θα παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η επέμβαση αυτή απαλλάσσει την γυναίκα από τα συμπτώματα του πόνου στη μέση, του μουδιάσματος (αιμωδίας) στα χέρια, της δυσφορίας κατά την διάρκεια του ύπνου και από τα σημάδια που υπάρχουν στους ώμους από τα μεγάλα σουτιέν που αναγκάζεται να φοράει η γυναίκα για να "συμμαζέψει" το μεγάλο και βαρύ στήθος. Είναι πολλές οι κοπέλες 16 έως και 20 ετών που αναπτύσσουν υπερβολικό στήθος, αυτό που ονομάζουμε στην ιατρική "παρθενική υπερτροφία στήθους".

Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ'όψιν ότι,παρόλο που σήμερα χρησιμοποιούνται εξελιγμένες τεχνικές, η επέμβαση αυτή αφήνει σημάδια των οποίων την εξέλιξη δε μπορούμε να την προβλέψουμε.

Συχνές Ερωτήσεις: Σμικρυνση Στηθους

 
 
 
Α: Η σμίκρυνση στήθους (μειωτική στήθους) είναι μια επέμβαση που δεν κρύβει κανένα κίνδυνο για την μελλοντική ζωή της γυναίκας ή για την υγεία αυτού καθ' αυτού του στήθους. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καλοήθων ή κακοήθων μορφωμάτων στο στήθος, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του στήθους. Δηλαδή, με την επέμβαση αυτή αφαιρείται ένα κομμάτι από το στήθος που ενδεχομένως στο μέλλον να μπορούσε να αναπτύξει κάποιου είδους ασθένεια.
Α: Η επέμβαση αυτή γίνεται πάντα με γενική αναισθησία, δεδομένου ότι η ποσότητα του φαρμάκου της τοπικής αναισθησίας που απαιτείται για να αναισθητοποιηθούν και οι δυο μαστοί είναι πολύ μεγάλη και το φάρμακο αυτό σε μεγάλη δόση καθίσταται από μόνο του ιδιαίτερα επικίνδυνο με αρκετές παρενέργειες στο καρδιακό σύστημα.
Α: Ασφαλώς. Δε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μία μόνο τεχνική ή ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αποκλειστικά μία συγκεκριμένη τεχνική, δεδομένου ότι η κάθε γυναίκα έχει το δικό της τύπο μαστών και η τεχνική θα πρέπει να εξατομικεύεται για κάθε μια από τις περιπτώσεις.
Α: Αυτό, ενδεχομένως, είναι και το μόνο αρνητικό σημείο στην επέμβαση αυτή. Το σχήμα των ουλών που θα μείνουν μετά την επέμβαση επάνω στο νέο μαστό εξαρτάται από την τεχνική που θα διαλέξει ο χειρουργός. Το μέγεθος ωστόσο και η κοκκινίλα ή πιθανόν το κακοφόρμισμα των μετεγχειρητικών ουλών εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα του δέρματος και την περιποίηση που θα κάνει μετεγχειρητικά στην περιοχή η ίδια η γυναίκα. Ένας από τους κυριότερους επίσης λόγους για το κακοφόρμισμα των ουλών είναι το αν η γυναίκα είναι καπνίστρια ή όχι. Η χρήση καπνού είναι ο χειρότερος παράγοντας για την ομαλή επούλωση μιας μετεγχειρητικής ουλής και ίσως είναι σημαντικότερο η γυναίκα να σταματήσει το κάπνισμα μετά την επέμβαση από το να χρησιμοποιεί διάφορες επουλωτικές κρέμες.
Α: Είναι φυσικό μετά την μετάθεση, δηλαδή την τοποθέτηση της θηλής σε μια καινούργια θέση, να υπάρχει κάποιος τραυματισμός των αισθητικών νεύρων της θηλής. Το ποσοστό της απώλειας της αισθητικότητας εξαρτάται από το πόσο πεσμένο και το πόσο μεγάλο είναι το στήθος. Η αισθητικότητα συνήθως επανέρχεται σε μεγάλο ποσοστό μετά από τον 6ο μήνα. Σπουδαίο ρόλο κι εδώ όμως παίζει το εάν η γυναίκα είναι καπνίστρια και εάν καπνίζει κατά την μετεγχειρητική περίοδο.
Α: Η επέμβαση αυτή, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι μία από τις πιο ανώδυνες επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική. Εκτός από ένα ελαφρύ τσούξιμο τις δύο-τρεις πρώτες ημέρες, εκεί που υπάρχουν οι τομές, δεν υπάρχει κανένας άλλος πόνος μετά την επέμβαση.
Α: Επιπλοκές δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως λίγα μετεγχειρητικά συμβάντα. Τα κυριότερα είναι: το αιμάτωμα, δηλαδή μία μικρή μετεγχειρητική αιμορραγία κάτω από το χειρουργημένο στήθος και η νέκρωση της θηλής, κάτι που συμβαίνει περισσότερο στις περιπτώσεις με πολύ μεγάλα στήθη και όταν η γυναίκα είναι για πολλά χρόνια καπνίστρια. Η επιμόλυνση είναι πολύ σπάνιο συμβάν, δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν πολλά αντιβιοτικά που προλαμβάνουν τέτοια περιστατικά. Οτιδήποτε και να συμβεί όμως, δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει κάποια σοβαρή επιπλοκή. Η καλή συνεργασία με τον θεράποντα χειρουργό είναι απαραίτητη και φυσικά αποτελεί το κλειδί της απόλυτης θεραπείας.
Α: Ασφαλώς. Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει μία σχετική μείωση του μαστικού αδένα, δηλαδή του αδένα που παράγει το γάλα, αλλά πίσω από την θηλή υπάρχει πάντα μία ποσότητα αδένα ικανή να παράγει αρκετό γάλα για τον θηλασμό. Θα πρέπει να λάβουμε όμως υπόψη μας ότι πολλά από αυτά τα τεράστια στήθη που βλέπουμε αποτελούνται από μεγάλα ποσοστά λίπους και τις περισσότερες φορές δεν έχουν καθόλου μαζικό αδένα, οπότε η γυναίκα -όποια επέμβαση και να γίνει- δεν πρόκειται να έχει γάλα κατά την μετά την εγκυμοσύνη περίοδο.
Α: Δεν υπάρχει κατάλληλη ή μη κατάλληλη ηλικία για μια τέτοια επέμβαση. Η γυναίκα πρέπει να κάνει την επέμβαση αυτή όταν αρχίζει να αισθάνεται άσχημα ψυχολογικά ή όταν λόγοι υγείας το υπαγορεύουν, εφόσον δηλαδή, αρχίζουν να εμφανίζονται πολλές κύστες και αδενώματα και παράλληλα υπάρχει κληρονομικότητα στον καρκίνο από μητέρα, γιαγιά ή αδελφές. Υπάρχει μία κατάσταση, η λεγόμενη παρθενική υπερτροφία, κατά την οποία αρχίζει να φαίνεται η γιγαντομαστία από την εφηβεία με αποτέλεσμα η κοπέλα να αποκτά τεράστια ψυχολογικά προβλήματα επειδή δεν μπορεί να ντυθεί, να γυμναστεί, να βγει στην παραλία ή ακόμα και να κάνει οποιαδήποτε σχέση. Η παρθενική υπερτροφία αποτελεί μία απόλυτη ένδειξη για το πότε πρέπει να γίνεται μειωτική στήθους και έχει πάντα άριστα αποτελέσματα.
Α: Στην καλύτερη των περιπτώσεων ναι, ενώ στην χειρότερη γίνονται πολύ διακριτικά. Πρέπει όμως να υπάρχει και πάλι μία συχνή επαφή μεταξύ του γιατρού και της γυναίκας, ούτως ώστε να γίνεται σωστή παρακολούθηση και θεραπεία με τα κατάλληλα φάρμακα προκειμένου να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτά τα σημάδια. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει σήμερα μια πληθώρα μη χειρουργικών τεχνικών (δερμοπλάνηση, δερμοαπόξεση, αμμοβολή με κρυστάλλους) που βοηθούν πάρα πολύ στο να εξαλειφθούν τα σημάδια αλλά και ζελέ με ιατρική σιλικόνη που βοηθούν τα μέγιστα στην επούλωση και ταχεία απαλλαγή από τις μετεγχειρητικές ουλές.
Α: Όσες ραγάδες είναι κάτω από την θηλή, ναι βελτιώνονται σημαντικά. Οι πιο πολλές όμως ραγάδες δυστυχώς είναι πάνω από τη θηλή προς το θώρακα, οπότε εκεί επηρεάζονται πολύ λίγο. Εν πάσει περιπτώσει όμως η ερώτηση αυτή καλό είναι να γίνεται στον γιατρό, ώστε υπεύθυνα αυτός να απαντήσει ποιες ραγάδες θα φύγουν και ποιες ραγάδες θα βελτιωθούν.
Α: Ναι πάντα. Δεν μπορεί να γίνει σμίκρυνση αν δε γίνει ανόρθωση του μαστού.
Α: Υποχρεωτικός δεν είναι, ωστόσο καλό είναι να τον φορά η γυναίκα συχνά, ιδιαίτερα στηθόδεσμο χωρίς μπανέλες. Οι αθλητικοί στηθόδεσμοι είναι οι καλύτεροι και οι πλέον υγιεινοί.

Προφίλ

Γεννήθηκα στον Πειραιά στις 7/9/1950 από τον Ευστράτιο Βουκίδη, έμπορο από την Σπάρτη και την Ευγαγγελία από την Σμύρνη της Μ. Ασίας. Ο πατέρας μου ήταν μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος και η μητέρα μου, άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν η γραμματέας της Π. Δέλτα κατά την περίοδο 1934 εώς και 1940.

+ Περισσότερα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες ή οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Φόρμα Επικοινωνίας