Dr. Voukidis Theodore: Ενέσιμα - Λεϊζερ

Ιατρικες Επεμβασεις Πρόσωπο Ενέσιμα - Λεϊζερ

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ: ΕΝΕΣΙΜΑ & LASER

 
 
 

Οι "τρεις σωματοφύλακες" της ομορφιάς.

Τα τρία είδη ενέσιμων που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των ειδικών σκοπεύουν να βελτιώσουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα την εμφάνιση του δέρματός σας και να επαναφέρουν την χαμένη τνεανικότητα στα σημεία που το δέρμα σας δεν αποδείχτηκε αρκετά... ατίθασο στο χρόνο.

Πριν από εικοσιπέντε χρόνια, οι μόνες επιλογές που υπήρχαν για την εξάλειψη των γραμμών και των ρυτίδων, εκτός από ένα συνολικό λίφτινγκ προσώπου, ήταν οι ενέσεις με ζωικό κολλαγόνο ή με λίπος. Οι συγκεκριμένες περιορισμένες επιλογές σήμερα έχουν εξελιχθεί σε ένα πλήθος εναλλακτικών λύσεων κατά των ρυτίδων, όπως είναι τo Botox για την αδρανοποίηση των μυών που προκαλούν ρυτίδες, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από εμφυτεύματα που σκοπό έχουν όχι μόνο να γεμίσουν τις ανεπιθύμητες γραμμές ή να διεγείρουν νέα ανάπτυξη του κολλαγόνου, αλλά και να αναγεννήσουν την επιδερμίδα σας. Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται για τις νέες αυτές μεθόδους αντιγήρανσης είναι πλέον όλο και πιο μικρές σε ηλικία.

Ενέσιμα VS Πλαστικής Xειρουργικής

Tο ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τα ενέσιμα φαίνεται ότι οφείλεται - κατά κύριο λόγο - στον αξεπέραστο γυναικείο φόβο για το χειρουργείο. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι αισθητικές επιπτώσεις της γήρανσης και συγκεκριμένα η χαλάρωση - δηλαδή η πτώση που παρατηρείται με τα χρόνια στο πρόσωπο αλλά και στο λαιμό - δεν μπορούν να αποκατασταθούν χωρίς νυστέρι.  Αντιστοίχως, οι ρυτίδες του προσώπου και του λαιμού, η ατροφία του δέρματος αλλά και του λίπους, δεν μπορούν να ελπίζουν επανόρθωση στο χειρουργικό κρεβάτι αλλά μόνο στις ενέσιμες επεμβάσεις.

Τα πλεονεκτήματα των ενέσιμων:

  1. Συνήθως έχουν άμεση δράση (από την 1η έως την 15η ημέρα)
  2. Τα αποτελέσματα είναι λιγότερο εμφανή αν και αναγεννούν το πρόσωπο. Επαναφέρουν τη νεανικότητα αλλά δεν καταμαρτυρούν την επέμβαση στον κοινωνικό περίγυρο προκαλώντας ενοχλητικούς σχολιασμούς.
  3. Έχουν πολύ λιγότερο έως καθόλου χρόνο ανάρρωσης.
  4. Το κόστος είναι πολύ μικρότερο από αυτό του χειρουργείου.

Το Μειονέκτημα

Συνήθως δεν είναι μόνιμα και χρειάζονται σταδιακές επαναλήψεις

Ο χρόνος περνά... όπως και οι ρυτίδες!

Τα 3 είδη ενέσιμων και οι τεχνικές τους

  1. Βotox
  2. Fillers
  3. Βλαστοκύτταρα - Μεσοθεραπεία

Είναι ό,τι πιο καινούριο στην κοσμητική πλαστική χειρουργική, κοινώς αισθητική ιατρική και εξελίσσονται συνεχώς. Με ορατά αποτελέσματα σε πρόσωπο και σώμα, δίνουν άμεση αλλά σχετικά προσωρινή λύση σε προβλήματα ρυτίδων, ουλών, διαμόρφωσης χειλιών, ντεκολτέ, κυτταρίτιδας, πάντα ακίνδυνα και με σημαντική βελτίωση.

Διαβάστε περισσότερα για τα Βλαστοκύτταρα και για τη Μεσοθεραπεία.

ΒΟΤΙΛΙΝΗ (ΒΟΤΟΧ)

Ο ορκισμένος εχθρός των ρυτίδων.

Με την έγκριση της Βοτουλινικής Τοξίνης από τον ΕΟΦ, τον Οκτώβριο του 2005, για τη χρήση της στη θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης, άνοιξε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην αντιγήρανση. Όσο πιο εκφραστικές είστε τόσο πιο βαθιές γίνονται με το χρόνο οι ρυτίδες. Εκεί είναι που αναλαμβάνει δράση η Βοτουλίνη (το BOTOX και DISPORT). Δεν είναι τίποτε άλλο από την Αλλαντική τοξίνη τύπου Α που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που έχει την καταπληκτική ιδιότητα να ακινητοποιεί προσωρινά τους μύες, αδρανοποιώντας τους, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επιφανειακή σύσπασή τους οπότε και η εμφάνιση των ρυτίδων.

Το 2004, περίπου 3 εκατ. ενέσεις Botox έγιναν στην Αμερική. Το Botox έχει λάβει επίσημη έγκριση για τη θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης σε περισσότερες από 36 χώρες και μετρά πάνω από 25 χρόνια κλινικής εμπειρίας σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

Το 2010, ο αριθμός των ατόμων που δέχθηκαν θεραπεία με Βοτουλινική Τοξίνη ανήλθε σε 15 εκατομμύρια. Σήμερα υπολογίζεται ότι γίνονται περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο συνεδρίες βουτιλίνης σε όλο τον κόσμο ανά έτος.

Η Βοτουλινική Τοξίνη συνταγογραφείται μόνο από πλαστικούς χειρουργούς και δερματολόγους με αποδεδειγμένη εμπειρία στη χρήση του. Αν ακόμη δεν έχουν σχηματιστεί οι στατικές ρυτίδες στο πρόσωπό σας, μπορείτε να αποφύγετε την δημιουργία τους. Αν όμως έχουν ήδη κάνει τη δυσάρεστη εμφάνισή τους, με τη σωστή χρήση του BOTOX-DISPORT μπορείτε να τις... ξεχάσετε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας εγχύεται ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου στα σημεία που θέλετε να εξαφανιστούν οι ρυτίδες. Δεν αισθάνεστε πόνο λόγω του μεγέθους της βελόνας και της μικρής ποσότητας του υλικού, οπότε δεν χρειάζεται και αναισθητική κρέμα. Δεν θα καταλάβει κανείς ότι επισκεφτήκατε ειδικό για να απαλλαχτείτε από τα συγκεκριμένα σημάδια γήρανσης. Η ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και τα ακριβή σημεία στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εξατομικεύονται κάθε φορά από τον γιατρό.

Ο

ι πιο συνηθισμένες περιοχές εφαρμογής στο πρόσωπο είναι οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια, το "πόδι της χήνας" όπως συχνά αναφέρεται, οι κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια (συνήθως σε συνδυασμό με υαλουρονικό οξύ ώστε να γεμίσουν κιόλας συγχρόνως), επιλεκτικά στο άνω χείλος στις ρυτίδες του καπνιστού, στις ρυτίδες της γωνίας του στόματος (λυπημένη έκφραση), στο λαιμό (ταινίες λαιμού), στα μάγουλα και πρόσφατα ακόμη και για μικρή ανασήκωση της μύτης.

Εμφανίζονται μόνο μικρά ελαφρά σημαδάκια στα σημεία της ένεσης τα οποία θα φύγουν σε 15-20 λεπτά και μπορείτε άμεσα να τα καλύψετε με το make-up. Είναι απόλυτα ασφαλές, με σπάνιες και μικρής διάρκειας παρενέργειες (όπως ελαφριά ζάλη και πονοκέφαλος ή τοπική αλλεργική αντίδραση), οι οποίες ωστόσο είναι αναστρέψιμες. Πάρα πολύ σπάνια, εάν δεν εφαρμοστεί στα σωστά σημεία, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει παροδική πτώση του άνω βλεφάρου. Τέτοιες παρενέργειες (1 στις 2000 ενέσεις) οφείλονται στη μετακίνηση του υγρού σε γειτονικούς μύες με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη ακινητοποίησή τους. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και μια τέτοια σπάνια παρενέργεια είναι 100% αναστρέψιμη και φυσικά ελαχιστοποιείται η πιθανότητά της στα χέρια του έμπειρου ειδικού. Στους μόνους που δεν επιτρέπεται η χρήση του φαρμάκου είναι σε άτομα με νευροπάθεια ή σε εκείνα που παίρνουν φάρμακα για νευρολογικές παθήσεις.
Η ιδανική ηλικία έναρξης της θεραπείας ποικίλει από άτομο σε άτομο, καθώς η δημιουργία των ρυτίδων δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου. Γι’ αυτό και προσπαθούμε συχνά να λειτουργήσουμε προληπτικά, ώστε να καθυστερήσει ή/και να αποτραπεί η ρυτίδωση της επιδερμίδας.
Σε 3-15 μέρες μετά την εφαρμογή θα φαίνεστε πιο ξεκούραστες και φυσικά νεότερες, χωρίς ίχνος υποψίας ρυτίδων. Η επανάληψη της θεραπείας παρατείνει τα αποτελέσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η διάρκεια της δράσης της εξαρτάται από τον οργανισμό, την ένδειξη, τη δοσολογία αλλά και τη μέθοδο χορήγησης. Υπάρχει περίπτωση με τις συχνές εφαρμογές να εμφανιστούν αντισώματα που θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Αυτό βέβαια ενδέχεται να παρουσιαστεί μόνο σε πολύ μακροχρόνια χρήση και σε μεγάλες ποσότητες φαρμάκου.
Η διάρκεια των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας ALERGAN που το ανακάλυψε και το παράγει, είναι από 4 έως και 8 μήνες.
Η θεραπεία γίνεται για τα πρώτα 2 χρόνια συνήθως 2 φορές το χρόνο. Στη συνέχεια και μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μιας και «ξεχνάμε» να κάνουμε τις κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες.
Η θεραπεία σε όλο το μέτωπο δεν είναι καθόλου ευχάριστη αφού προκαλεί αρνητικούς σχολιασμούς ειδικά από άτομα με αυξημένο χιούμορ και σατυρική διάθεση. Η λειτουργική τεχνική από εξειδικευμένο γιατρό είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των ρυτίδων: Ο ειδικός θα πρέπει να ασχοληθεί αρκετά με το πρόσωπό σας, ώστε να αποκωδικοποιήσει τον σύνθετο τρόπο που συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν οι 132 περίπου μύες του. Από αυτούς μόνον οι 5 έως 8 επηρεάζονται από την Βοτουλίνη σε κάθε θεραπεία, αφήνοντας έτσι αναλλοίωτη την όλη έκφραση του προσώπου σας. Αν για παράδειγμα είστε ηθοποιός και χρειάζεστε την εκφραστικότητά σας όσο και την νεανικότητα, ο ειδικός θα χρειαστεί ώρες περισυλλογής ώστε να εντοπίσει τους ένοχους μύες που σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτερη από όσο θα θέλατε.
Η Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, αναφέρθηκε για πρώτη φορά σαν θεραπευτική ουσία από τον Justinus Kerner το 1822. Ακολούθησε σειρά ερευνών και μελετών έως το 1980, οπότε και χρησιμοποιήθηκε από τον Scott για τη θεραπεία του στραβισμού και το 1984 για το βλεφαρόσπασμο καθώς και για άλλα "τικς". Σήμερα χρησιμοποιείται από 8 διαφορετικές ειδικότητες για περισσότερες από 20 παθήσεις με θεαματικά αποτελέσματα σε περισσότερες από 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το 1990 ένα ζεύγος Καναδών οφθαλμιάτρων παρατήρησε ότι τα άτομα που έκαναν θεραπεία με Botox για παθήσεις των ματιών είχαν επιπλέον σαν αποτέλεσμα και την εξαφάνιση των ρυτίδων τους στα σημεία που τους είχε χορηγηθεί. Μετά από αυτή την διαπίστωση άρχισε η εφαρμογή του στην κοσμητική ιατρική. Σε ασθένειες όπως το Σπαστικό Ραιβόκρανο, η Εγκεφαλική παράλυση, η Μασχαλιαία Υπερίδρωση, η χρήση του είναι αναντικατάστατη. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις βοήθα αποτελεσματικά και τις ημικρανίες.
Αν και έχουν ειπωθεί αρνητικές απόψεις για το ΒΟΤΟΧ, η αλήθεια είναι ότι η ασφάλεια του φαρμάκου έχει ερευνηθεί πάρα πολύ καλά τα τελευταία 30 χρόνια. Η αποτελεσματικότητα και η πολλαπλή χρησιμότητα του έχει καταγραφεί και τεκμηριωθεί σε περισσότερες από 2800 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά ανακηρύσσοντας το σε ένα από τα φάρμακα με τη μεγαλύτερη ερευνητική εμπειρία στην ιστορία του πλανήτη. Η κοσμητική χρήση του ΒΟΤΟΧ είναι ήδη επίσημα εγκεκριμένη σε 36 χώρες παγκοσμίως, ανάμεσά τους ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία και βέβαια η Ελλάδα.

Fillers: Γεμιστικά

Στόχο έχουν να "φουσκώσουν" γεμίζοντας εκείνα τα σημεία του δέρματος αλλά και του υποδόριου ιστού που με την πάροδο του χρόνου έχουν "αδειάσει".

Τα fillers μπορεί να είναι:

1Με προσωρινή δράση (6-12 μήνες):
Υπάρχουν πάνω από 70 διαφορετικά είδη ενέσιμων για γέμισμα των ρυτίδων. Τα πιο πολλά όμως είναι παραλλαγές του Υαλορουνικου οξέος Restylane/perlane ή κολλαγόνα όπως το Zyderm/Zyplast ή το Λίπος (εάν και ορισμένες φορές κρατάει και περισσότερο από 12 μήνες).

Το υαλουρονικό οξύ έκανε το ντεμπούτο του πριν 15 χρόνια. Υπάρχουν δύο ειδών υαλουρονικά οξέα: α) το καθαρό (σκέτο) υαλουρονικό και β) αυτό που περιέχει σταθεροποιητικές προσμίξεις. Το καθαρό διαρκεί γύρω στους 8 μήνες, ενώ με τις προσμίξεις γύρω στους 12 - 18 μήνες. Είναι φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος (περιέχει κατά 70% νερό), κρυσταλλικό, διάφανο gel σταθεροποιημένο. Έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό στο δέρμα μας δίνοντάς του όγκο και ελαστικότητα, καλύπτοντας συγχρόνως τα κενά που δημιουργούνται μεταξύ του κολλαγόνου και των ινών της ελαστίνης. Χρησιμοποιείται και στην μεσοθεραπεία, δίνοντας όγκο, σφριγηλότητα αλλά και ενυδάτωση στο δέρμα.

Με τη νέα βελτιωμένη σύνθεσή του double cross linked είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό και διαρκεί αρκετά περισσότερο. Αυτό δικαιολογεί και την παρουσία του σε κρέμες προσώπου αλλά και αντιγηραντικές λοσιόν.

Διαδικασία

Η εφαρμογή (όπως σε όλα τα ενέσιμα) γίνεται στο ιατρείο από έμπειρο ειδικό Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο με τη βοήθεια ειδικής αναισθητικής κρέμας που τοποθετείται στο δέρμα του προσώπου για 45 λεπτά πριν από την θεραπεία, η οποία ολοκληρώνεται ανώδυνα μέσα σε 5 - 10 λεπτά. Το υλικό εγχύεται με πολύ λεπτή βελόνα στα προβληματικά σημεία όπως λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα (fine lines), ρυτίδες βαθιές (χαμόγελου), περίγραμμα προσώπου, μάγουλα, πηγούνι, χείλη. Σήμερα συνδυάζεται και με το ΒΟΤΟΧ.

Αποτελέσματα

Το gel απαλύνει τις ρυτίδες, ενώ η συμβατότητα του υλικού με τους παρακείμενους ιστούς επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία βασικών θρεπτικών ουσιών, όπως οξυγόνου, γλυκόζης καθώς και αυξητικών παραγόντων και ορμονών. Το αποτέλεσμα είναι ένα υγιές και φυσικό σε εμφάνιση δέρμα.

Διάρκεια

Τα αποτελέσματα διαρκούν από 10 έως 12 μήνες και για να διατηρηθούν απαιτείται επανάληψη.

Αντιδράσεις

Επειδή δεν περιέχει πρωτεΐνη και παρασκευάζεται συνθετικά δεν χρειάζεται έλεγχο (test) καθώς δεν προκαλεί αλλεργίες. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα οι περισσότεροι γιατροί το προτιμούν. Συνηθισμένες αντιδράσεις μετά την θεραπεία είναι μικρή ερυθρότητα στα σημεία που κάνατε την ένεση, κνησμός, αποχρωματισμός και μικρή ευαισθησία. Όλες αυτές οι αντιδράσεις όμως υποχωρούν μέσα σε 1-2 μέρες μετά την έγχυση και μέσα σε 1 εβδομάδα μετά την έγχυση στα χείλη. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για ελαφριά μάλαξη του σημείου εκείνου που εμφανίζει την αντίδραση, το οποίο συνήθως μετά εξαφανίζεται. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι διασπάται εύκολα από τον οργανισμό μετά από ένα διάστημα.

Είναι το πλέον διαδεδομένο ενέσιμο στο κόσμο για γέμισμα ρυτίδων και χειλιών. Χρησιμοποιείται πάνω από 35 χρόνια και στο διάστημα αυτό πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ενέσεις έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τον κόσμο. Κατά μεγάλο μέρος αντικατέστησε το κολλαγόνο. Το πλεονέκτημα του σε σχέση με το κολλαγόνο είναι ότι δεν είναι ζωικό προϊόν και έτσι δεν είναι πιθανό αλλεργιογόνο.

Υπάρχουν διάφορα είδη υαλουρονικού για διαφορετικά μέρη του προσώπου.

Διάρκεια:

6-12 μήνες για τα διαφορετικά σκευάσματα Restylane, εάν και τον πρώτο χρόνο ορισμένες φορές χρειάζεται να εφαρμόζεται λίγο πιο συχνά (4-6 μήνες).

Τι πρέπει να προσέχετε:

Σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιείται εδώ και μια 25ετία, χωρίς να σημειώνονται ιδιαίτερες παρενέργειες. Αν χορηγηθεί υπερβολική δόση, ενδέχεται να πρηστεί το πρόσωπο ή τα χείλη σας.

Ή αλλιώς original κολλαγόνο. Χρησιμοποιείται λιγότερο επειδή είναι ζωικό προϊόν και έτσι 2-3% του πληθυσμού είναι αλλεργικό σ’ αυτό. Συνήθως γίνεται μικρή δοκιμή σε σημείο του μπράτσου σας και περιμένετε 72 ώρες για να δείτε εάν προκαλεί αντίδραση. Εάν όχι, τότε μπορείτε να το δοκιμάσετε.

Εφαρμογή

Χρησιμοποιείται όπως το υαλουρονικό. Για το γέμισμα των ρηχών γραμμών χρησιμοποιείται το Zyderm, ενώ για το γέμισμα των βαθύτερων ρυτίδων το Zyplast, το οποίο είναι και πιο πυκνό.

Θεωρείται ιδανικό υλικό για την αναδόμηση της χαλαρωμένης γραμμής των χειλιών, είτε λόγω ηλικίας είτε εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων.

Αντιδράσεις

Ίδιες πιθανές παρενέργειες με το Restylane.

Διάρκεια

Συνήθως 4-6 μήνες.

Η ιστορία του

Και τα δυο χρησιμοποιούνται εδώ και 35 χρόνια με ελάχιστες παρενέργειες. Οι περισσότεροι δερματολόγοι τα θεωρούν ασφαλή.

Τι πρέπει να προσέχετε

Μπορεί να είστε αλλεργική στο ζωικό κολλαγόνο (απαιτείται εξέταση επιδερμίδας τέσσερις εβδομάδες πριν από τη θεραπεία), γεγονός που οδηγεί σε κοκκινίλα ή οιδήματα που διατηρούνται μέχρι να διαλυθεί. Μολονότι είναι πολύ σπάνιο, μπορεί να υπάρξει κάποια αντίδραση ακόμα και σε περίπτωση που η εξέταση δείξει ότι είστε αρνητική για αλλεργία.

Τι άλλαξε στο Κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο παλαιάς τεχνολογίας, προερχόμενο από ιστούς ζώων, ήταν υπεύθυνο για υψηλά ποσοστά αλλεργίας. Όμως, τα νέα σκευάσματα, με βάση πλέον το βιομηχανοποιημένο κολλαγόνο, θεωρούνται τόσο ασφαλή ώστε να μην απαιτείται πλέον δοκιμή πριν την εφαρμογή τους.

2Ενέσιμα με μεγαλύτερη διάρκεια δράσης (12-36 μήνες)

Είναι ένας πολτός από υδροξυαπατίτη του ασβεστίου (βρίσκεται στα οστά και στα δόντια μας), ο οποίος παράγεται συνθετικά σε σφαιρίδια που ερεθίζουν την επιδερμίδα. Είναι ένα μη μόνιμο ενέσιμο, το οποίο διαρκεί περίπου δύο χρόνια, ανάλογα με την περιοχή που εφαρμόζεται και τις ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας. Όταν τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα, τα μικροσφαιρίδια υδροξυαπατίτη σχηματίζουν ένα σκελετό, επάνω στον οποίο αναπτύσσει ο οργανισμός το δικό του κολλαγόνο. Με την πάροδο του χρόνου, τα μικροσφαιρίδια μεταβολίζονται από τον οργανισμό και παραμένει μόνο το κολλαγόνο.

Το Πολυγαλακτικό Οξύ παράγεται τεχνητά και αποτελείται από πολλά μόρια γαλακτικού οξέος, το οποίο φυσιολογικά υπάρχει στο σώμα μας, ενωμένα μεταξύ τους. Το διέθεσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών το 1954 και από τότε χρησιμοποιήθηκε στην Ιατρική την τελευταία 20ετία σε πάρα πολλές εφαρμογές.

Διαδικασία

Εισχωρεί στη ρυτίδα μέσω μιας λεπτής βελόνας και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του γεμίζει το συγκεκριμένο σημείο, ώστε το δέρμα ξαναγίνεται λείο και ομαλό. Εφαρμόζεται όπου υπάρχει ρυτίδα ή βαθούλωμα, με καλύτερα αποτελέσματα στις ρινοπαρειακές ρυτίδες και τα μάγουλα, δίνοντας κατάλληλο όγκο σε περιοχές που έχουν «αδειάσει» με το πέρασμα του χρόνου. Η διαδικασία απαιτεί αρκετά τσιμπήματα γι’ αυτό χρησιμοποιείται αναισθητική κρέμα μισή ώρα τουλάχιστον πριν τη θεραπεία, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος. Η εφαρμογή διαρκεί συνήθως 5 λεπτά. Τρεις (3) επισκέψεις με διάστημα 4 εβδομάδων η μία από την άλλη δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο αρχίζει να φαίνεται μετά την δεύτερη εφαρμογή.

Διάρκεια

Επειδή το Πολυγαλακτικό Οξύ διεγείρει τους ιστούς μας και το κολλαγόνο που παράγεται είναι δικό μας, τα αποτελέσματά του διαρκούν πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο απορροφήσιμο υλικό, δηλαδή ίσως και δύο χρόνια.

Αντιδράσεις

Εφόσον δεν είναι ζωικής προέλευσης, η πιθανότητα να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση είναι μάλλον ελάχιστη. Παρατηρείται ελαφρύ πρήξιμο και κοκκινίλα μετά τη θεραπεία, η οποία οφείλεται συχνά στον τρόπο της θεραπείας και όχι στο υλικό υποχωρώντας πάντα μέσα σε λίγες ώρες.

Τι πρέπει να προσέχετε

Επειδή συνήθως προκαλεί ήπια φλεγμονώδη αντίδραση από τον οργανισμό, η οποία δημιουργεί διόγκωση στο σημείο της ένεσης, πρέπει να αποφεύγεται η επιφανειακή ένεση για να μην δημιουργηθεί πρήξιμο ή σκληράδα.

Αποτελείται από μικροσκοπικά σφαιρίδια κυανοακριλικής ουσίας και χρησιμοποιείται όπως το Restylane, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά δράσης. Η ένεση, ωστόσο, γίνεται λίγο πιο βαθιά.

Διάρκεια

Τα αποτελέσματα διαρκούν 2 έως 3 χρόνια.

3Μόνιμα ενέσιμα
Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, τα υλικά με μεγαλύτερη διάρκεια δεν είναι πάντα τα καλύτερα αν τα αποτελέσματά τους δεν είναι τέλεια. Συν τοις άλλοις, κάποια από αυτά είναι πολύ πρόσφατα και η ιατρική κοινότητα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη πώς θα διαμορφωθούν παράλληλα με τη γήρανση της επιδερμίδας.

Γενικά όσο πιο πολύ μένει ένα ενέσιμο υλικό στον οργανισμό, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα μιας αντίδρασης από τον οργανισμό (π.χ. πρήξιμο, σκληράδα, κοκκινίλα) και κυρίως μετακίνησής του από το σημείο που τοποθετήθηκε. Γι’ αυτό, η τάση πολλών γιατρών στις μέρες μας είναι να χρησιμοποιούν πιο μικρής διάρκειας ουσίες που είναι και πιο ασφαλείς.

Νέα γαλλική εφαρμογή

Η νέα επαναστατική θεραπεία γίνεται με το να διασκορπίζουμε ένα cocktail από βοτουλίνη και υαλουρονικό οξύ στα χέρια και στο λαιμό με σκοπό να βελτιώσουμε την αισθητική του λαιμού και του μπούστου.

Διαδικασία

Με πολύ μικρή, ψιλή βελόνα και πολλαπλά μικρά επιφανειακά τσιμπήματα εγχύουμε μεγάλη ποσότητα υαλουρονικού οξέος και ελάχιστη ποσότητα βοτουλίνης.

Μικροσκοπικές, πολλαπλές νύξεις του δέρματος, σε όλο το μπούστο (σε ζαρωμένο δέρμα ή σε ψιλές πτυχώσεις), γεμίζει και ενυδατώνει όλη την περιοχή.

Διάρκεια:

Τα αποτελέσματα διαρκούν 6-8 μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις: BOTOX

 
 
 
A: Το BOTOX είναι μια φυσική πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Αποτελεί την πιο δημοφιλή μη χειρουργική ιατρική θεραπεία, η οποία παροδικά μειώνει ή εξαφανίζει τις ήπιες ή τις έντονες ρυτίδες του προσώπου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πολύ μικρές δόσεις BOTOX ενίονται με μικροσκοπική βελόνα σε επιλεγμένα σημεία, κατευθείαν μέσα στο μυ που προκαλεί τη ρυτίδωση με την κίνησή του. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 10 λεπτά και δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης. Μέσα σε 3-4 ημέρες παρατηρείτε ότι το πρόσωπό σας έχει αρχίσει να ηρεμεί και οι ρυτίδες σας να λειαίνουν. Σε 2 εβδομάδες έχουμε το πλήρες αποτέλεσμα της θεραπείας.
A: Οι ρυτίδες έκφρασης στο πρόσωπο σχηματίζονται με την πάροδο του χρόνου και είναι αποτέλεσμα της μυϊκής δραστηριότητας. Το BOTOX δρα εμποδίζοντας τη μεταφορά της εντολής κίνησης στον ενιόμενο μυ. Έτσι αναστέλλει τη δράση του μυός που είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό των ρυτίδων. Καθώς ο μυς ηρεμεί, οι ρυτίδες στο πρόσωπο σταδιακά λειαίνουν και συχνά εξαφανίζονται τελείως.
A: Μέσα σε λίγες ημέρες θα δείτε βελτίωση στις ρυτίδες σας. Η βελτίωση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σε ένα μήνα. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, σχεδόν το 90% ανδρών και γυναικών παρατήρησαν από μέτρια ως σημαντική βελτίωση της εμφάνισής τους ένα (1) μήνα μετά τη θεραπεία.
A: Τα αποτελέσματα από τη θεραπεία διαρκούν περίπου 6 μήνες. Αν διακόψετε τη θεραπεία, οι ρυτίδες σας θα επανέλθουν στην προ της θεραπείας κατάστασή τους.
A: Η ενόχληση είναι ελάχιστη και σύντομη. Ο ανεπαίσθητος πόνος που μπορεί να προκληθεί προέρχεται από την είσοδο του φυσιολογικού ορού στον μυ και όχι από το φάρμακο. Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Πολλοί επιστρέφουν μετά τη θεραπεία κατευθείαν στη δουλειά τους ή στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
A: Όταν έχετε μολυνθεί στα σημεία που πρέπει να γίνουν οι εγχύσεις ή όταν πάσχετε από κάποια νευρολογική ασθένεια, όπως η μυασθένεια Gravis ή το σύνδρομο Lambert-Eaton. Επίσης η θεραπεία αντενδείκνυται σε περιόδους εγκυμοσύνης και λοχείας για να αποφευχθεί η σύνδεση οποιασδήποτε πιθανής επιπλοκής με το φάρμακο.
A: Παρά το ότι τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με BOTOX δε θα αλλάξει την εικόνα του προσώπου σας και δε θα μαρτυρήσει ότι κάτι κάνατε. Η μυϊκή δραστηριότητα που προκαλεί το σχηματισμό των ρυτίδων απλά μειώνεται, ώστε να μπορείτε ακόμη να εκφράζεστε όπως και πριν, χωρίς όμως να σχηματίζονται οι ρυτίδες.
Α: Όσον αφορά τις επιλογές της αισθητικής ιατρικής για το πρόσωπό σας, το BOTOX είναι πολύ προσιτό. Είναι μια από τις λιγότερο δαπανηρές αισθητικές θεραπείες με τα καλύτερα μη χειρουργικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος της θεραπείας συγκριτικά με το αποτέλεσμα κάνει το BOTOX μια μοναδική θεραπεία.
Α: Για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε γιατρό που έχει πλήρη γνώση της ανατομίας του προσώπου και αρκετή εμπειρία στη θεραπεία με BOTOX. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός μπορεί να εξατομικεύσει τη θεραπεία και να την προσαρμόσει στις προσωπικές σας ανάγκες και επιδιώξεις. Τα αποτελέσματα της θεραπείας ποικίλουν ανάλογα με τη χρήση του φαρμάκου και την τεχνική του γιατρού.
Α: Το BOTOX χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των κάθετων γραμμών ανάμεσα στα φρύδια, στις μεγάλες ρυτίδες κατά μήκους του μετώπου και τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, το γνωστό και ως "πόδι της χήνας". Πέρα από αυτές τις περιοχές και ανάλογα με την εμπειρία του γιατρού, χρησιμοποιείται και σε άλλα σημεία του προσώπου. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει περισσότερα.
Α: Το BOTOX είναι μια θεραπεία η οποία θα αναστραφεί πλήρως με το πέρασμα του χρόνου. Αν αποφασίσετε να μην ξανακάνετε BOTOX, οι μύες σας θα ανακτήσουν πλήρως την κινητικότητά τους, μετά από περίπου 6 μήνες, οπότε το πρόσωπό σας θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.
Α: Το ΒΟΤΟΧ μπορεί να επαναληφθεί χωρίς περιορισμό για όσες φορές το επιθυμείτε, δεδομένου ότι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητά του διατηρείται ίδια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εγχύσεων που έχουν γίνει σε έναν μυ.
Α: Από τη στιγμή που δεν είστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή δεν έχετε ρητή εντολή από το γιατρό σας να μην κάνετε ΒΟΤΟΧ λόγω ειδικής νευρολογικής πάθησης, πολύ πιθανό να σας ταιριάζει η θεραπεία. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τη θεραπεία. Κάποιοι προτιμούν να λειτουργήσουν προληπτικά, πριν την εμφάνιση των ρυτίδων. Άλλοι καταφεύγουν στη θεραπεία μετά το σχηματισμό των ρυτίδων. Συνήθως η αρχή γίνεται λίγο μετά το 30ο έτος της ηλικίας μας.

Συχνές Ερωτήσεις: Eνέσιμες Oυσίες

 
 
 
Α: Αρχικά χρησιμοποιήθηκε η υγρή σιλικόνη και αμέσως μετά το κολλαγόνο, από το 1975. Η σιλικόνη έχει μακροχρόνια αποτελέσματα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ανώμαλες επιφάνειες, δηλαδή κοκκιώματα. Το κολλαγόνο (βιολογικό) δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα σε σχέση με το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά διαρκεί μόνον για λίγο καιρό (περίπου 6 με 10 μήνες). Σήμερα, χρησιμοποιείται το συνθετικό κολλαγόνο με άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα.
Α: Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δύο προϊόντα που έχουν διαφορετική χρήση. Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το κολλαγόνο και σε άλλες το BOTOX (βοτουλίνη). Με το κολλαγόνο γεμίζουμε τις ρυτίδες, κυρίως τις κάθετες, ενώ με τη βοτουλίνη παραλύουμε τοπικά τους μύες που προκαλούν τις ρυτίδες και κυρίως τις οριζόντιες.
Α: Συνήθως η ενδιαφερόμενη δεν αισθάνεται τίποτε, παρά μόνον το τσίμπημα της ένεσης. Το φάρμακο που εγχύεται δεν πονά καθόλου, δεδομένου ότι συνδυάζεται πάντοτε με τοπική αναισθησία.
Α: Ασφαλώς. Η βιομηχανία τέτοιων προϊόντων είναι τεράστια και καθημερινά νέα προϊόντα εισέρχονται στην αγορά. Ωστόσο, ο χρόνος είναι αυτός που αποδεικνύει ποια από αυτά τα προϊόντα είναι κατάλληλα, υγιεινά και χωρίς κίνδυνο επιπλοκής. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις και γενικότερα, από το μάρκετινγκ κάθε καινούργιου προϊόντος, ούτε πρέπει να το δοκιμάζουμε χωρίς καθόλου σκέψη. Μην ξεχνάμε ότι "η αλήθεια είναι η θυγατέρα του χρόνου".
Α: Θεωρητικά, η ηλιοθεραπεία επιτρέπεται έπειτα από λίγες ημέρες, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος. Θα πρέπει, όμως, να λάβουμε υπ' όψιν το γεγονός ότι η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά και επιταχύνει τον μεταβολισμό του κολλαγόνου και πολλών άλλων βιταμινών και θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν επιφανειακά στο δέρμα.
Α: Το κοκκίνισμα και το ελαφρότατο πρήξιμο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα μετά την ένεση, ως εκ τούτου make-up μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως.
Α: Ασφαλώς, το BOTOX έχει αποδειχθεί σωτήριο φάρμακο για τις ημικρανίες και ιδιαίτερα αυτές της κλιμακτηρίου με ποσοστό βελτίωσης περισσότερο από 80%.
Επίσης, είναι το καλύτερο φάρμακο για την υπερίδρωση των μασχαλών και του μετώπου.

Προφίλ

Γεννήθηκα στον Πειραιά στις 7/9/1950 από τον Ευστράτιο Βουκίδη, έμπορο από την Σπάρτη και την Ευγαγγελία από την Σμύρνη της Μ. Ασίας. Ο πατέρας μου ήταν μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος και η μητέρα μου, άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν η γραμματέας της Π. Δέλτα κατά την περίοδο 1934 εώς και 1940.

+ Περισσότερα

Στοιχεία Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες ή οποιαδήποτε απορία, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Φόρμα Επικοινωνίας